за! създаването на зоополиция
подкрепиНямам фейсбук

Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Десетки компании следят всеки аспект от живота ни чрез GPS-а на смартфоните ни
Техно и ауто
добавено 12-20-19

Живеем в епоха на необуздана корпоративна власт, власт, която е оковала половината от правителствата по целия свят.

 

Днес The New York Times Opinion публикува уводната част от своя поредица относно проследяването на местоположението на смартфоните ни - съвършено законна и изключително ценна частна индустрия, където приложенията следят точното ви местоположение без ваше знание, което лесно би могло да ви идентифицира.

 

„Всяка минута и всеки ден ден, навсякъде по планетата десетки компании, до голяма степен нерегулирани и малко контролирани, регистрират движенията на десетки милиони хора с мобилни телефони и съхраняват информацията в гигантски файлове с данни“, пишат журналистите Стюърт Томпсън и Чарли Уорзъл.

 

„В градовете, които покрива файлът с данни, хората биват следени от почти всеки квартал и блок, независимо дали живеят в къщи в Александрия, Вашингтон или луксозни апартаменти в Манхатън“, пишат още те.

 

Данните съществуват като точки на карта - дължини и ширини, които са тривиални за свързване с конкретни хора, когато се комбинират с публично достъпна информация, като домашните адреси.

 

„Успяхме да проследим военни служители, докато те се прибираха през нощта, а също така и служители на реда, докато отвеждаха децата си на училище. Проследихме и високопоставени адвокати и техните клиенти, докато пътуват с частните си самолети до ваканционни имоти", твърдят те.

 

Фактът, че този подробен набор от данни дори съществува и е само един от многото, Уорзъл и Томпсън внимателно отбелязват, че е доказателство за това колко мощен е капитализмът и как законите не могат да наваксат развитието на технологиите.

 

Информацията идва от частна компания, занимаваща се със събиране на данни за местоположение, която е трета страна и събира точна информация за местоположението, използвайки софтуер, вграден в приложенията за смартфони.

 

„Вероятно не сте чували за повечето компании - и въпреки това за всеки, който има достъп до тези данни, животът ви е като отворена книга“, пишат Уорзъл и Томпсън.

 

„Те могат да видят местата, на които ходите във всеки момент от деня, хората, с които които се срещате или с които прекарвате нощта, дали посещавате клиника, кабинет на психиатър или масажен салон“, пишат още те.

 

Смартфоните съществуват от известно време, но чак след въвеждането на ранните модели iPhone на Apple, които дебютираха на сравнително достъпни цени и направиха смартфона да изглежда като устройство, което не е ограничено до бизнес клиенти, обществеността започна да очаква телефони с онлайн функции.

 

Той също така въведе компромиса с удобството и наблюдението - телефонът ви може да направи чудесни неща, само ако се съгласите на изключително дълъг спискът от условия и да активирате услугите за локация. В същото време въпросът беше толкова абстрактен, че беше трудно да ви е грижа за него, поне тогава всички се чувстваха сигурни, докато не разбраха, че са били изиграни.

 

Както отбелязва доклада на Times, компаниите, които събират тези точни данни за местоположението казват, че практиката е анонимна, а събраните данни се съхраняват на сигурно, а и хората са се съгласили за събирането им.

 

Всички тези твърдения обаче са неверни. За да го докажат, Уорзъл и Томпсън се свързвали с хора, които са идентифицирали в базата данни, която им е била предоставена. Компаниите, според техните думи, обикновено използват други източници на информация, заедно с данните за местоположението.

 

Това включва идентификационни номера на онлайн реклами, които са комбинирани с демографска информация за създаване на подробни профили, необходими за насочването им.

 

„Данните могат да променят местоположението си в почти реално време... толкова бързо, че местоположението ви може да бъде прехвърлено от вашия смартфон до сървърите на приложението и изнесено на трети страни за милисекунди“, пишат Уорзъл и Томпсън.

 

„Ето как например можете да видите реклама за нов автомобил известно време след като минете до някоя автокъща, а след това тези данни могат да бъдат препродадени, копирани, свалени незаконно и да се злоупотребява с тях. Няма как да го спрете", добавят те.

 

Това води и до най-възмутителната част от цялата тази история - съвършено законната "машина" за наблюдение е изградена единствено с цел реклама. Биваме следени всяка секунда от всеки ден посредством нашите смартфони, а смисълът е да ни накарат да купуваме повече неща, което се свежда до това да направим хората, управляващи системата, по-богати.

 

Историята на Times завършва с редица от въпроси, които търсят отговор на едни и същи основни неща -  оправдано ли е това в услуга на печалбите и ако повече хора знаеха точно какво предоставят, когато се съгласяват с нов набор от условия, биха ли го направили?

 

Мислим, че отговорът и на двете е твърдо "не".

 

Нашите телефони ни наблюдават, това го знаем отдавна, но не значи, че трябва да е така. Поверителността не е луксозна стока, а толкова неотчуждаемо право, колкото правата, които са написани в Конституцията на САЩ.

 

„В рамките на собствената представителна демокрация в Америка, гражданите със сигурност ще бъдат възмутени, ако правителството се опита да наложи на всеки човек над 12-годишна възраст да носи проследяващо устройство, което разкрива местоположението им 24 часа в денонощието“, пишат Уорзъл и Томпсън.

 

Да, но все пак продължаваме да правим всичко това само и само, за да виждаме нови публикации.

 

Безмилостният стремеж към печалба убива планетата и ни е води изцяло до антиутопията на киберсвета, завладял въображението на толкова много хора през 80-те години на миналия век.

 

Успокояващия факт обаче е, поне по отношение на брокерите на данни за местоположение, Уорзъл и Томпсън вече направиха първата стъпка към отстраняването на проблема и тепърва започва истинската работа.

 

 

Източник: The Verge

All rights reserved © 2020
Design & Development by TaraSoft