за! създаването на зоополиция
подкрепиНямам фейсбук

Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Китай пусна впечатляващи снимки на обратната страна на Луната
Техно и ауто
добавено 01-24-20

Китайската космическа агенция пусна зашеметяващи изображения от обратната страна на Луната, разкриващи красотата на тайнствения терен, пише Daily Mail. Изображенията с висока разделителна способност бяха публикувани на специализирания уебсайт на агенцията и са подобрени от експерт от НАСА.

 

Дъг Елисън, който ръководи екипа на инженерните камери за Curiosity Mars Rover в НАСА, обработи изображенията и ги публикува в Twitter. Той е използвал debayering - техника, която използва компютърен софтуер, за да разкрие истинския цвят на снимката.

 

 

 


Обратната страна на Луната - разговорно известна като Тъмната страна - всъщност получава толкова светлина, колкото и близката до нас страна, но винаги е обърната далеч от Земята.

 

 

 

 

По-малко от една пета от противоположната половина на Луната е виждана някога и чак през 1959 г. разбрахме как изглежда тя, когато съветският космически кораб „Луна 3“ се завърна от тайнствения район.

 

Оттогава няколко мисии на НАСА и други космически агенции са показвали далечната страна на Луната.

 

 

 

 

Този сравнително неизследван регион е планински, което прави успешното кацане много по-трудно постижимо. Професорът по астрофизика от университета в Нотингам Кристофър Конселис казва, че далечната страна е много по-твърда и има по-малко вулканична активност от страната, която виждаме от Земята.

 

 

 

 

Иначе мисията на лунната сонда Chang'e-4, кръстена на богинята на Луната в китайската митология, стартира миналия декември от югозападния космически център Xichang. Това е втората китайска сонда, която каца на Луната, след мисията на Yutu rover през 2013 година.

 

 

Източник: Daily Mail

All rights reserved © 2020
Design & Development by TaraSoft