за! създаването на зоополиция
подкрепиНямам фейсбук

Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Нов скандал с лични данни: Гугъл е взела здравните досиета на 50 милиона американци
По света
добавено 11-12-19

Нов скандал с подозрения за евентуална злоупотреба с лични данни е на път да се разгори в САЩ. Причината - разкрития на вътрешен човек, според които Гугъл се е сдобила със здравните данни на 50 млн. американци, съобщава Гардиън.

 

Информацията е предоставена на технологичния гигант от един от най-големите здравноосигурителни фондове в страната - Ascension. Оправданието е, че двете компании имат сключен договор, а Гугъл ще обработва информацията с изкуствения си интелект. Целта е да се правят точни прогнози за развитието на заболяванията на пациентите и да се помогне на здравните фондове да оптимизират дейността си.

 

Според разкритията обаче здравните досиета са били предоставени, без да се залични личната информация на пациентите. Т.е. Гугъл разполага с техните имена, адреси, пълната история на заболяванията и лечението им, както и други лични данни. 

 

Гугъл и Ascension работят тайно по проекта с кодово име "Найтингел" още миналата година, твърдят анонимни източници. С него се занимават около 300 души. Много от тях били изненадани, когато започнали да получават досиетата с всички лични данни на хората. Ascension е вторият по големина здравен фонд в САЩ. Подобна информация и преди е давана на Гугъл, но хората, които засяга, винаги са били анонимни.

 

От здравния фонд дори са представили становище, в което са заявили, че се притесняват дали подобно предоставяне на информация не нарушава щатските закони за защита на личните данни. В съвместно изявление след медийните публикации обаче двете компании твърдят, че информацията на пациентите е защитена.

 

Източник: Гардиън

 

 

 

 

 

 

All rights reserved © 2020
Design & Development by TaraSoft