за! създаването на зоополиция
подкрепиНямам фейсбук

Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Олга Токарчук и Петер Хандке взеха Нобелoви награди за литература
култУРА!
добавено 10-10-19

Полската писателка Олга Токарчук и австрийският писател Петер Хандке са носителите на Нобелова награда за литература пише Сега.

 

През 2019 г. отличията са две, тъй като миналата година не беше присъдена награда заради скандал. Припомняме, че шведската академия, която връчва Нобеловите награди за литература, е с подновен състав и въведе промени, след като съпругът на неин член беше уличен в изнасилване и продажба на вътрешна информация.

 

 

 

 

Отличената тази година Олга Токарчук е носителка на международната награда "Букър" за романа „Бегуни“, двукратна лауреатка на литературната награда „Нике“ за романите „Бегуни“ и „Якубови книги“. У нас са преведени редица нейни творби - "Бегуни", "Правек и други времена", "Музика от много барабани" и др.

 

 

 

 

Петер Хандке пък е смятан за един от най-ярките представители на съвременната австрийска литература. Още през 1966 г. привлича вниманието на читателите и критиката с романа „Стършелите“. После написва повестите и романите „Страхът на вратаря при дузпа“ (1970), „Кратко писмо за дълга раздяла“ (1972), „Нещастие без ропот“, „Когато желанието още помагаше“, „Часът на истинското усещане“ и сред тях особено значимата повест "Левачката"“ (1976).

 

 

 

Източник: Сега

All rights reserved © 2019
Design & Development by TaraSoft