за! създаването на зоополиция
подкрепиНямам фейсбук

Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Откриха меч на 3200 години (снимки)
добавено 09-21-19

Археолози откриха меч на 3200 години на испанския остров Майорка. Това е едно от малкото намирани оръжия от бронзовата епоха на острова, известен със слънчевите си плажове, пише Daily Mail.

 

 

 

 

Мечът е намерен близо до каменен мегалит, построен от тайнствената древна култура, която процъфтявала на островите Майорка и Менорка около 1000-6000 г. пр.н.е.

 

 

 

Екипът от археолози подготвяли мястото за музейна експозиция, когато двама учени случайно вдигнали един камък и видели нещо да стърчи от земята. За тяхна изненада това било меч. „Беше огромна изненада. Не очаквахме да открием нещо подобно, защото районът вече беше добре проучен“, каза Джауми Дея, един от главните археолози.

 

 

Мегалитът е бил разграбен в древното минало от римляните. Той е старателно проучван от 50-те години на миналия век, но никой не е очаквал да открие още останки. Освен, че върхът му е счупен, мечът е в добро състояние, въпреки, че е на повече от 3000 години. Екипът смята, че находката датира от около 1200 г. пр.н.е.

 

 

 

Археолозите смятат, че мечът е бил преднамерено оставен на това място, вероятно е бил важен религиозен и церемониален предмет. Находка като тази показва, че оръжията не са били важни само в битките, но са имали специално място в религиозните ритуали на древните хора. Очаква се мечът да бъде изложен скоро в музея в Майорка.

 

 

Източник: Daily Mail.

All rights reserved © 2019
Design & Development by TaraSoft