за! създаването на зоополиция
подкрепиНямам фейсбук

Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Разпад на управляващата коалиция в България прогнозира "Икономист"
добавено 11-12-19

Британското списание „Икономист“ предвижда разпадане на управляващата коалиция, подобряване на бизнес средата и влизане в чакалнята на еврозоната като част от прогнозите за бъдещото развитие на България, пише Свободна Европа.

 

Аналитичното звено на изданието посочва в свой материал няколко неща, които могат да се случат у нас през следващите четири години. Провеждането на предсрочни избори се оценява като „най-вероятно“ след подаването на молба за влизане във валутно-обменния механизъм ERMII, известен като чакалнята на еврото. Финансовият министър Владислав Горанов очаква това да стане до средата на пролетта.

 

Според анализаторите, напрежението между управляващите партии и особено между партньорите в "Обединени патриоти" няма да позволи те да се задържат на власт до редовните избори през май 2021 г. Очаква се също, че България няма да въведе еврото по-рано от средата на следващото десетилетие.

 

Оттам споделят прогнозата на Европейската комисия за забавяне на българската икономика, както и че нейното развитие ще се дължи основно на вътрешното потребление, а чуждестранните инвестиции ще останат между 1.5 и 2.1 млрд. евро годишно през следващите 4 години. Предвижда се до 2021 г. да се случва бавна либерализация на енергийна пазар, промени в ръководството на държавните компании, реформи в митниците и в данъчната администрация и активно привличане на чуждестранни инвеститори, въпреки съпротивата на националистическите партньори на ГЕРБ.

 

Приватизирането на комунални услуги и индустриални предприятия вероятно няма да се осъществи. Ще има и продължаващо увеличаване на заплатите заради недостига на работна ръка. Заради увеличаването на доходите и поскъпването на енергията, се очаква инфлацията да се задържи около 2.8% до 2024 г.

 

„Икономист“ преценява като вероятно спирането на проекта за строителство на АЕЦ „Белене“, за което в момента тече процедура по избор на стратегически инвеститор.

 

 

Източник: Свободна Европа

All rights reserved © 2019
Design & Development by TaraSoft