за! създаването на зоополиция
подкрепиНямам фейсбук

Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Топенето на ледовете в Арктика отключва смъртоносен вирус, който убива морските видове
По света
добавено 11-12-19

Очевидно е, че промяната на климата означава топене на ледовете в Арктика и загубата на десетки местообитания на животните там, но има и един невидим страничен ефект от затоплянето на температурите и покачването на морското равнище, който също убива ключовите морски видове.

 

Топенето на арктическия морски лед е отворило нови пътища за взаимодействие между арктическите и субарктически видове, като този контакт е "създал" потенциално смъртоносен вирус за бозайниците в Северния Тих океан, твърди ново проучване, публикувано в "Scientific Reports".

 

През последните 15 години, учените идентифицирали два нови канала, свързващи Атлантическия и Тихия океан между Русия и Аляска. Животните там взаимодействат за пръв път помежду си, създавайки възможности за разпространение на смъртоносния патоген, наречен "Phocine distemper".

 

Вирусът, наричан още "PDV", за пръв път бе идентифициран в европейските пристанищни тюлени, убивайки хиляди през 1988 и 2002 година.  Той се появи отново през 2004 г., но този път бе открит в морските видри на Аляска.

 

"Беше изненадващо, че болестта се прехвърли в различен вид животно и в различен океан", заяви авторката на проучването Трейси Голдщайн.

 

Именно този факт накарал учените да вярват, че топенето на ледовете е виновникът за разпространението на инфекцията.

 

"Здравето на животните, на хората и на околната среда са толкова свързани, че ако едно от тях влоши, то всички следват", каза тя пред CNN.

 

За да оценят степента на инфекцията, учените взели назални и кръвни проби от над 2500 тюлена, морски лъвове и морски видри, живеещи в моретата и океаните около Аляска и Русия.

 

"Разпространението на инфекцията достигна максимума си два пъти - през 2003 и 2009 г., като и двете огнища бяха предшествани от рекордно топене на арктически лед", добави Голдщайн.

 

Ледът е от съществено значение за морските бозайници, твърди тя, защото там те се размножават, почиват и раждат, а когато температурите на водата се затоплят, храната им се мести в по-дълбоките води, а заедно с нея и животните, разпространявайки патогена в големи райони на северните морета.

 

"Животните не могат да се справят адекватно с бързо променящата се среда и това ги прави по-податливи на болести", каза Голдщайн.

 

PDV вече засяга и хората

 

Голдщайн сравнява вируса с морбилите при хората, защото и двете са силно заразни респираторни заболявания, които се разпространяват лесно чрез контакт (PDV може да зарази и хора).

 

Той обаче въздейства косвено на хората, които разчитат на животните, за да оцелеят. Например, за хората, живеещи в Аляска, вече е много по-трудно да ловуват и да се прехранват, тъй като тюлените и рибите все повече се отдалечават от брега.

 

"Поради факта, че Арктика е толкова отдалечен регион, е трудно да се разбере колко видове са умрели от вируса от началото на проучването", твърди Голдщайн

 

"Някои видове, особено европейските пристанищни тюлени, са по-уязвими от други, като в резултат, около 50% от популацията на пристанищните тюлени е изчезнала по време на първите две огнища", добави тя.

 

За момента вирусът се появява на всеки 5 до 10 години, обикновено когато ледът е с най-високи темпове на топене.

 

Морската ледена покривка в Арктика достигна второто си най-ниско ниво през 2019 г., според НАСА, а това би могло да означава, че ще се отварят нови пътеки, свързващи животните в двата океана и увеличаване на вероятността от повторно огнище на вируса.

 

"Елиминирането на вируса в момента може да е невъзможно, но хората могат поне да спрат разпространението му. Намаляването на глобалния въглероден отпечатък може да забави последиците от климатичните промени и да даде шанс на животните да наваксат и да се адаптират", каза Голдщайн.

 

 

 

Източник: CNN

 

All rights reserved © 2019
Design & Development by TaraSoft