за! създаването на зоополиция
подкрепиНямам фейсбук

Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Учени откриха променящи формата си звезди до черната дупка в центъра на Млечния път
Техно и ауто
добавено 01-16-20

Учени откриха редица необичайни звезди до свърхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика, които могат да променят формата си.

 

Смята се, че те са са гигантски звезди, част от орбитите на които преминават толкова близо до черната дупка, че се изпъват като дъвка, преди отново да заемат сферичната си форма.

 

„Тези обекти изглеждат като газ, но се държат като звезди“, сподели Андреа Гез, професор по астрофизика в Калифорнийския университет в Лос Анджелис и съавтор на проекта.

 

Наблюденията дават перспективата за проследяване на някои от обектите, докато те преминават границата с черната дупка и изчезват в нея.

 

 ВИЖТЕ ПЪРВАТА СНИМКА НА ЧЕРНА ДУПКА В ИСТОРИЯТА! (ВИДЕО И СНИМКА)

 

Зири Юнси, астрофизик, който изследва черните дупки в Университетския колеж в Лондон, но не не е участвал в проекта, твърди, че целта е да се наблюдава как звездата бива погълната.

 

"Това ще е наистина вълнуващо, защото можем да видим как черната дупка се "храни" в действие", каза той.

 

ВИЖТЕ КАК ЧЕРНА ДУПКА РАЗКЪСВА ЗВЕЗДА

 

 

 

 

Първият от необичайните обекти (по-късно наречен G1) се появил при астрономическо проучване през 2005 г. и се смяташе, че е астрономическа аномалия, докато втори подобен обект, G2, не беше забелязан от германски астрономи през 2012 г.

 

„Бяхме свидетели на такът обект и преди, но не изглеждаше твърде странно, докато не се приближи до черната дупка и не се удължи, а голяма част от газта се разпръсна“, каза Гез.

 

„Това беше един сферичен обект, когато беше далеч от черната дупка, но променяше формата си значително, когато се приближаваше до нея, а след това възвърщаше първоначалната си форма" , добави тя.

 

Гез и нейният изследователски екип смятат, че G2 вероятно е резултат от сливането на две звезди, които са обиколили черната дупка в тандем, преди да се превърнат в изключително голяма звезда, обгърната в необичайно гъст газ и прах.

 

 

 

 

G2 е в орбитата на черната дупка на Млечния път, наречена Стрелец А*, която има маса равна на повече от 4 милиона слънца.

 

ОТКРИХА ЧЕРНА ДУПКА В МЛЕЧНИЯ ПЪТ, ДВА ПЪТИ ПО ГОЛЯМА ОТ СМЯТАНОТО ЗА ВЪЗМОЖНО

 

Когато достигнала най-близката си точка до черната дупка през 2014 г., наблюденията показаха, че външната черупка на звездата се е откъснала и е била погълната от космическата "яма".

 

 

 

Източник: The Guardian

 

 

All rights reserved © 2020
Design & Development by TaraSoft