за! създаването на зоополиция
подкрепиНямам фейсбук

Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Toyota стана главен инвеститор в стартъп компанията за летящи таксита Joby Aviation
Техно и ауто
добавено 01-16-20

Joby Aviation, аерокосмическата компания със седалище в Калифорния, която работи върху електрически самолети повече от десетилетие, току-що приключи последния си кръг на финансиране от 590 милиона долара с рисков капитал, а освен това и и основен нов партньор.

 

Toyota ще работи заедно с Joby за проектирането и изграждането на флотилия от самолети с вертикално излитане и кацане (VTOL) с цел комерсиални услуги.

 

Японският автомобилен гигант беше част от предишен кръг за финансиране на Joby, който приключи през 2018 г., като помогна на тайния стартъп да събере 100 милиона долара. Очевидно Toyota е харесала това, което е видяла, защото поведе за този последен кръг за набиране на средства, като общата стойност на Joby Aviation достигна 720 милиона долара.

 

Неотдавна компанията обяви сделка с Uber за разполагане на своите таксита за въздух в мрежата ѝ за превоз, въпреки че все още не е ясно дали въздушните таксита на Toyota ще бъдат включени.

 

Joby Aviation e създадена от Джобен Бъвит, който стартира компанията през 2009 г., но тя оперираше в относителна неизвестност до 2018 г., когато обяви, че е събрала изненадващите 100 милиона долара от различни инвеститори, включително рисков капитал от Intel, Toyota и JetBlue.

 

Парите помогнаха за финансирането на разработката на прототипа на въздушното такси на компанията, която проведе тестови полети на частното си летище в Северна Калифорния.

 

За разлика от десетките други компании, които в момента се опитват да създадат електрически самолети, Joby държи голяма част от проектите си в тайна, но като част от съобщението на Toyota, компанията реши да сподели някои подробности относно самолета си, заедно с няколко снимки.

 

 

Изцяло електрическият самолет ще има шест ротора и пет места, включително пилотното. Той ще може да излита вертикално, като хеликоптер, и след това да лети напред с помощта на накланящите се ротори.

 

Компанията твърди, че самолетът може да достигне максимална скорост от 320 км/ч, ще може да измине разстояние от 240 км с едно зареждане и е 100 пъти по-тих от конвенционалния самолет.

 

„Ние изграждаме нова система за транспорт, която да трансформира вашето ежедневие, която е по-безопасна, а с течение на времето ще достигне и подобен разход като шофирането", каза говорител на Joby в изявление.

 

 

 

 

С Toyota като производствен партньор компанията вярва, че може да изведе своите самолети на пазара по-бързо от останалите.

 

„Toyota ще сподели своя опит в производството, контрола на качеството и разходите, за да подкрепи разработването и производството на самолетите на Joby Aviation. Тази подкрепа, заедно с капиталовите инвестиции, ще ускорят сертифицирането и внедряването на този нов вид транспорт“, добави той.

 

Както вече споменахме, компанията сключи партньорство и с Uber преди няколко седмици. Joby ще доставя и управлява електрическите таксита за въздух, а Uber ще предоставя помощ при контрола на въздушното движение, изграждането на площадки за кацане, връзки към наземния транспорт и, разбира се, инфраструктурата за повикване, пренастроена така, че да позволи на клиентите да поръчват летящи автомобили, а не скучните наземни такива.

 

Разбира се, много компании, включително и Joby, обещават нови революционни самолети от години, но често пропускат крайните си срокове или не изпълняват предишните си обещания.

 

 AIRBUS ПУБЛИКУВА СВОЕТО ЛЕТЯЩО ТАКСИ (ВИДЕО)

 

В крайна сметка обаче все още не се знае дали една инфраструктура за летящи електрически таксита ще даде значителен принос за транспортната система от следващо поколение или ще бъде просто още една луксозна услуга за супер богатите, които ще имат възможност да избягват задръстванията на земята.

 

 

Източник: The Verge

 

All rights reserved © 2020
Design & Development by TaraSoft