<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112476" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Първите вакс...

Moderna обяви, че ваксината ѝ предпазва от Омикрон

20 Декември 2021
0 296

Бустерна доза от ваксината срещу Covid-19 на компанията Moderna осигурява защита срещу новия вариант Омикрон според лабораторни изследвания, предава Дневник.

“Това, което имаме на разположение в момента, е mRNA-1273 (името на ваксината)”, каза в интервю д-р Пол Бъртън, главен медицински директор на компанията. “Тя е много ефективна и е изключително безопасна. Мисля, че ще защити хората през предстоящия празничен период и през зимните месеци, когато ще видим най-сериозния натиск на Oмикрон.”

Засега те не смятат за необходимо да адаптират mRNA-1273 към мутациите на Омикрон.

Ваксината на Moderna е ефикасна и безопасна за деца между 6-11 години

Moderna обяви, че ваксината ѝ предпазва от Омикрон

Бъртън каза, че курсът с две дози от нейната ваксина генерира ниски неутрализиращи антитела срещу варианта Oмикрон, но бустерна доза от 50 микрограма повишава неутрализиращите антитела срещу варианта 37 пъти. По-висока бустер доза – от 100 микрограма, повишава нивата на антителата повече от 80 пъти в сравнение с преди подсилването.

Данните, които все още не са проверени от партньори, са получени, чрез тестване кръв от хора, които са получили ваксината срещу псевдовирус, проектиран да наподобява варианта на Oмикрон.

Бъртън допълни още, че ще зависи от правителствата и регулаторите да преценят дали искат повишеното ниво на защита, което може да осигури доза от 100 микрограма. Европейският лекарствен регулатор разреши бустерна доза от 50 ммикрограма, което е половината от дозата за първоначалния ваксинационен цикъл.

Компанията твърди, че дозата от 100 микрограма като цяло е безопасна и се понася добре, въпреки че има тенденция към малко по-чести нежелани реакции. Най-сериозните странични ефекти от иРНК ваксините на Moderna и Pfizer/BioNTech са свързани с редки случаи на сърдечно възпаление (миокардит, перикардит), особено при млади мъже.


Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции