<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=148187" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Онкоболна же...

Moderna регистрира втора ваксина срещу Omicron в Европа

21 Октомври 2022
0 89

Moderna регистрира втора ваксина срещу Omicron в Европа.

Комитетът по лекарствата за хуманна употреба на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча разрешаване на адаптираната ваксина Spikevax срещу Covid-19 на Moderna, насочена към подвариантите BA.4 и BA.5 на Omicron в допълнение към оригиналния щам на SARS-CoV-2.

Тя се препоръчва за възрастни и деца над 12-годишна възраст, които вече са преминали първичен курс на ваксинация срещу инфекцията.

Адаптираните ваксини са така подобрени, че да съответстват на циркулиращите варианти на SARS-CoV-2.

Бустерните дози срещу Covid-19 у нас ще бъдат само от адаптираните ваксини

СЗО: Едва 40% от медицинските служители в България са ваксинирани

Използване на ваксини срещу Covid-19

Новата адаптирана ваксина се очаква да помогне за поддържане на оптимална защита срещу Covid-19 с развитието на вируса.

Стратегията на ЕС е да има широка гама от адаптирани ваксини, които са насочени към различни варианти на SARS-CoV-2, така че държавите да имат различни възможности да отговорят на нуждите си, когато проектират своите кампании за ваксиниране. Това е ключов елемент в цялостната стратегия за борба с пандемията, тъй като не е възможно да се предвиди как ще се развие вирусът в бъдеще и кои варианти ще циркулират тази зима.

Според ЕМА Spikevax все още е ефективна за предотвратяване на тежко заболяване, хоспитализация и смърт. Тя ще продължи да се използва в рамките на кампании за ваксиниране в ЕС, по-специално за първични ваксинации.

Адаптираните ваксини действат по същия начин като първоначално разрешените ваксини. Те работят, като подготвят тялото да се защити срещу Covid-19. Ако ваксинираният човек влезе в контакт с вируса, имунната система ще разпознае шиповидните протеини. И ще бъде готова да атакува вируса. Антителата и имунните клетки могат да предпазват, като работят заедно.

Интересът към поставяне на четвърти и пети бустер с новите адаптирани ваксини е по-нисък от този при първоначалната ваксинация миналата година, пише Дневник. По данни на европейската здравна агенция (ECDC) едва 7.6% от европейското население има поставен втори бустер. В България този процент е 1.3%.

Moderna регистрира втора ваксина срещу Omicron в Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции