<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=100359" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проф. Кантард...

Данните показват: Moderna защитава по-добре от Biontech/Pfizer

20 Септември 2021
0 2332

Учените от американския Център за контрол и превенция на заболяванията са стигнали до заключението, че четири месеца след поставянето на втората ваксина препаратът на американската компания Moderna осигурява защита от над 90 процента, съобщава Дойче веле.

Докато ваксината на Biontech/Pfizer губи значителна част от ефективността си с течение на времето. Самите производители на препарата признават, че неговата ефективност намалява с шест процента на всеки два месеца, поради което и препоръчват поставянето на трета доза.

В началото двете ваксини са със сходна ефективност – Moderna осигурява 93 процента защита, Biontech/Pfizer – 91. Третият препарат, одобрен в САЩ – този на Johnson & Johnson, показва ефективност от 71 на сто.

“Модерна” създава два пъти повече антитела от “Пфайзер”, сочи проучване

След 120 дни обаче ефективността на Biontech/Pfizer спада до 77 процента, а на Johnson & Johnson – на 68. При Moderna защитата продължава да е стабилна – 92 на сто.

Експертите от Центъра за контрол и превенция на заболяванията предполагат, че това е свързано с по-високата дозировка и с по-дългия период между поставянето на двете дози. Същевременно трябва да се има предвид, че ефективността на стандартните ваксини срещу грип често е едва около 60 процента. 

В изследването са били включени над 3600 души, хоспитализирани след инфекция с Ковид-19. Повечето били имунизирани с Moderna или Biontech/Pfizer, само една малка част – с Johnson & Johnson. Т.е. става въпрос за т.нар. пробиви в защитата на ваксината – за редките случаи, в които ваксинирани хора се разболяват. 

Да се поставя ли трета доза? 

На свой ред от Biontech/Pfizer цитираха данни от Израел, които също сочат, че ефективността намалява с времето. Но покачване на защитата може да се постигне с поставянето на трета доза от препарата. И от Moderna тестват в момента ефекта при поставянето на бустерна инжекция с пълна или с половин дозировка. 

Защитата на ваксината на “Модерна” намалява с времето, компанията подкрепи бустерната доза

Засега няколко държави, сред които Германия, Израел и САЩ, препоръчват поставянето на трета доза само на рисковите групи – възрастни хора и такива с придружаващи заболявания. Очаква се скоро и американската Агенция за контрол на храните и лекарствата да излезе с нови препоръки относно бустерната доза от препаратите. 

Байдън въведе задължителна ваксинация за 100 милиона американци

Междувременно в САЩ са ваксинирани 180 милиона души или около 55 процента от населението.

За да се опита да ограничи разпространението на заразата най-вече в южните щати, миналата седмица американският президент Джо Байдън въведе задължителна ваксинация за всички работещи в държавната администрация, здравните институции и големите компании. Новото правило засяга почти две трети от работещите в САЩ. 

“Моето послание към неваксинираните американци е следното: какво още чакате? Какво още трябва да видите?”, попита американският президент. “Направихме ваксинациите безплатни, безопасни и удобни”, каза той и допълни: “Бяхме търпеливи, но търпението ни се изчерпва”.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции