<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112506" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ЕС одобри нов...

Омикрон ще се превърне в редовна сезонна болест?

20 Декември 2021
0 1410

Съвсем скоро Омикрон може да се превърне в доминиращия вариант на коронавируса в Европа. А постепенно той може да се превърне в ендемично заболяване – редовна сезонна болест като грипа.

ЕС одобри нова ваксина – ето коя е и какво знаем за нея

Омикрон ще се превърне в редовна сезонна болест?

Европа регистрира все повече случаи на зараза с новия вариант на коронавируса. След като Омикрон се разпространи бързо из Великобритания и Дания, става ясно, че и в Германия случаите на инфекции с него растат. 

Вариантът Омикрон (B.1.1.529) се появи за първи път през ноември в Ботсвана и оттогава се разпространява предимно из Южна Африка. Той се характеризира с множество промени в генетичната информация на вируса на редица ключови места – над 30 мутации има само в шпайковия протеин по повърхността на вируса, с който той се прикрепя към човешките клетки. Някои от тези мутации причиняват именно по-голямата му прилепчивост.

Защо Омикрон тревожи учените

Актуалният проблем се състои в това, че досегашните ваксини са нагодени към шпайковия протеин на онези варианти на коронавируса, които се появиха в началото на пандемията. Възможно е, следователно, да се окаже, че Омикрон не се влияе силно от разработените до момента ваксини. Освен това Омикрон поначало е по-силно заразен от мутацията Делта, например, казва физикът Дирк Брокман от Хумболтовия университет в Берлин.

Данните от Великобритания показват, че инфекциите с Омикрон се удвояват на всеки два до три дни, а може би дори и още по-бързо. Германският здравен министър Карл Лаутербах нарече това развитие “много тревожно”, особено на фона на това, че относително голям дял от британското население е ваксинирано.

Според преценките на Европейската здравна служба ECDC, Омикрон вероятно ще стане доминиращият вирусен вариант в Европа още в първите два месеца на 2022 година.

Брокман предвижда за Германия следната ситуация по отношение на Омикрон: около една четвърт от хората с бустерна ваксина ще се отличават с по-ниска степен на предаване на заразата, макар че тя няма да е трайна. Сред останалите хора заразата ще се разпространява, включително и поради това, че “първата и втората доза на практика не осуетяват достатъчно ефективно пренасянето на инфекцията”.

От BioNTech/Pfizer смятат, че две дози от тяхната ваксина явно не осигуряват достатъчна защита от Омикрон и препоръчват непременно да се постави бустерна доза. Проучване във Великобритания показа, че 15 седмици след втората доза от ваксината на BioNTech ефективната защита от Омикрон спада до ниво от 34%. При хората, ваксинирани с две дози от препарата на AstraZeneca, на практика не се отчита никакво защитно действие срещу симптоматична инфекция. Две седмици след поставяне на бустерна доза обаче ефективната защита и при двата препарата се повишава до над 70%.

Бустерната доза повишава нивото на антителата, но и тя не осигурява перфектна защита от заразяване. Вече има случаи на инфекция с Омикрон и сред хора, които са тройно ваксинирани. Затова медици предупреждават, че е нужно да се спазват всички хигиенни мерки, известни досега.

Колко тежко протичат инфекциите с Омикрон засега е трудно да се каже със сигурност, подчертава Лотар Вилер – ръководител на института “Роберт Кох”. Някои първи съобщения, че заболяванията протичат по-леко, не са съвсем сигурни, тъй като не се знае дали това е свързано с характеристиките на вируса или с други фактори като например възрастта.

“Перфектният вирус за времето след пандемията”

Според експерти, не е изключено Омикрон по-бързо да превърне пандемията в ендемично заболяване като сезонния грип. Вирусологът Кристиан Дростен заяви пред NDR: “Имаме си работа с перфектния вирус за времето след пандемията и перфектния ендемичен вирус”. Там, където е възникнала тази мутация, Ковид-19 скоро може да се превърне в редовно проявяваща се масова болест, която обаче не достига размерите на пандемия, казва Дростен.

Мнозина експерти са на мнение, че Омикрон ще изисква да се създаде ваксина, която да е специално нагодена към него. Германският производител BioNTech вече разработва подобен вариант, който явно ще получи и бързо разрешително за употреба. Както BioNTech, така и Moderna сигнализираха, че са в състояние в рамките на шест седмици да предложат видоизменен вариант на своите ваксини.

Източник: “Дойче веле”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции