<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=132182" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин ще пъту...

Молдова прие закон, забраняващ руските новинарски програми

03 Юни 2022
0 264

Парламентът на Молдова прие закон, който забранява излъчването на редица руски телевизионни програми в страната, пише Булевард България.

Законопроектът предвижда и изменения в националния закон за аудиовизуални услуги в Молдова. Чрез него се забранява „препредаването по радиото и телевизията на новинарски, военни, политически и аналитични програми от страни, които не са ратифицирали Европейската конвенция за трансгранична телевизия“.

Възможно ли е войната в Украйна да се пренесе в Молдова?

Молдова прие закон, забраняващ руските новинарски програми

50% от чуждестранните програми, излъчвани от молдовските телевизионни канали, трябва да произхождат от страни от ЕС, САЩ и страни, подписали посочената конвенция.

Законопроектът за информационната сигурност беше подкрепен от членове на управляващата Партия на действието и солидарността.

Според него молдовските телевизии, които излъчват руски програми, ще имат право да показват само филми, телевизионни сериали, музикални и развлекателни програми.

Подобна забрана беше наложена в страната и през 2017 г. Тя обаче бе отменена в края на 2020 г. След началото на руската инвазия в Украйна Комисията за извънредни ситуации възстанови забраната за периода на извънредното положение. Сега забраната е кодифицирана на законодателно ниво.

Молдова прие закон, забраняващ руските новинарски програми

Измененията също така предвиждат глоби до 5000 евро за радио и телевизионните оператори, които разпространяват дезинформация чрез услугите. Повторно нарушение може да бъде наказано с временна забрана за пускане на реклами по телевизията в период до три месеца.

Външно: Не пътувайте до Молдова, българите там да се завърнат

При разглеждането на законопроекта на второ четене той претърпя някои фундаментални корекции в сравнение с първоначалния си вариант, който парламентаристите разгледаха на първо четене в средата на април. В частност от изменения законопроект бяха премахнати клаузи за разширяване на правомощията на Службата за информация и сигурност за борба с дезинформацията и някои други разпоредби, които бяха остро критикувани от опозицията и гражданското общество.

След началото на руската инвазия в Украйна, Молдова – в която се говори предимно румънски език, но има голямо рускоезично малцинство, демонстрира подкрепа за Киев. В страната се намира и проруската сепаратистка територия Приднестровието. Тя граничи с Украйна. Кишинев се опасява, че Москва може да я избере за следващата си мишена.

Молдова прие закон, забраняващ руските новинарски програми

Източник: Булевард България
Снимки: iStock

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции