<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=109761" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кацаров за фа...

МОН обмисля учебната година да започва в началото на септември

27 Ноември 2021
0 1088

МОН обмисля учебната година да започва в началото на септември, пишат от Mediapool.

Водят се преговори със социалните партньори учебната година да започва от първия понеделник на септември, а не от 15-и. Това заяви министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

Той отбеляза, че в България учебната година започва най-късно – на 15 септември, а в другите държави първият учебен ден e около 10-15 дни по-рано.

МОН обмисля учебната година да започва в началото на септември

Според него, изместването на първия учебен ден е разумно, особено в сегашната епидемична обстановка. Това ще осигури повече време за преговори и затвърждаване на материала. А и през септември времето е хубаво и има повече възможности за занимания навън.

За да се измести началото на учебната година е необходима и промяна в закона

Към момента не се налага промяна на ваканциите на учениците, заяви Денков. Ако се натрупат пропуски е възможно учебната година за по-малките да се удължи със седмица-две. Удължаването да е най-късно до края на юни, както се случи миналата учебна година.

Министър Денков: Обмисляме въвеждането на друг тест за големите ученици, за да се върнат в клас (видео)

Денков заяви, че докато необходимите количества тестове не бъдат доставени, не може да посочи дата за завръщане на големите ученици. В София има концентрация на ваксинирани ученици, така че най-вероятно учениците от някои гимназиални паралелки ще се върнат в клас със зелен сертификат.

Министърът на образованието заяви, че ако получи покана да остане на министерския пост в следващия редовен кабинет, ще я обмисли

Към момента такива разговори не са водени. Той участва в коалиционните преговори в сектор “Образование”, защото е поел ангажимент към “Продължаваме промяната” да помогне на партията с изготвянето на програмата в тази сфера. Денков изтъкна, че е изключително обнадежден от проведената дискусия.

Източник: Mediapool

Снимки: Булфото

МОН обмисля учебната година да започва в началото на септември

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции