<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=123513" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Управляващит...

МОН уличи професор в плагиатство за две научни титли

24 Март 2022
0 524

Венелин Терзиев, професор и университетски преподавател, е получил две научни титли с плагиатство. Това сочи проверка извършена от Комисията по академична етика (КАЕ) към Министерството на образованието и науката (МОН).

Петър Илиев не приема становището на СУ за установено плагиатство

През 2021 г. министър Николай Денков възложи проверка на дисертациите на Терзиев. Сигналът, по който МОН започна проверката, е срещу четирима докторанти, чийто научен ръководител е Терзиев. Сред тях е и бившият служебен министър на икономиката Даниела Везиева.

МОН уличи професор в плагиатство за две научни титли
Facebook/venelin.terziev1
Открито е нарушаване на авторски права в дисертациите му за придобиване научните степени “доктор” и “доктор на науките” в професионалното направление “Икономика”.

Швейцарски професор обвини министър Николова в плагиатство в нейна дисертация

В първия случай е установена висока степен на плагиатство (22,2%) в научен труд на тема “Въздействие на активни политики и програми върху пазара на труда”, защитен във Варненския свободен университет “Черноризец Храбър” през 2014 г. Сред установените нарушения са некоректни цитирания, излагане на данни с неуточнен произход и съвпадение на текстове с публикации на други автори.

При втората проверка е установено плагиатство при придобиването на научната степен “доктор на науките” през 2015 г. В дисертацията “Предизвикателства пред социалното програмиране в контекста на насърчаване на социалната активност и регулирането на социалното развитие чрез активни политики” са плагиатствани 231 страници от общо 374. Това е 61,8% от научния труд. Отново има неточни и подвеждащи цитирания.

МОН уличи професор в плагиатство за две научни титли
Facebook/venelin.terziev1

Ректорът на ТУ-Варна бе официално уличен в плагиатство

Не е установено плагиатство при проверката на публикации за заемане на професорска длъжност.

В личния си профил във Facebook Терзиев коментира ситуацията.

“Смятам за липса на професионализъм изтъкването на лични мотиви при приемане на обществен ангажимент. […] Приемам сигнала срещу мен като проява на грозна лична вендета и опит за сриване на престижа на българските университети.”

МОН уличи професор в плагиатство за две научни титли

Източник и снимки: bTV, Facebook/venelin.terziev1

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции