<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=123387" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин: „Непр...

Може ли Путин да бъде свален от власт и как?

24 Март 2022
0 2644

Може ли Путин да бъде свален от власт и как? Отговор дава материал на Deutsche Welle.

Недоверието и атмосферата на страх пазят Путин. Засега. “В държавния апарат и службите за сигурност обаче хвърлят вината за това, което се случва, персонално към Путин”, казва руският експерт по тайните служби Андрей Солдатов. “Но това все още не е същинска стъпка към сваляне на режима”, уточнява той. “Тайните служби интензивно пазят Путин. И нямат доверие помежду си.” Това прави практически невъзможно създаването на движение, което може да бутне Путин. Още повече, че репресиите на президента не създадоха атмосфера на страх само в редиците на опозицията.

Блицкригът не се състоя

Солдатов е убеден, че руският президент е очаквал блицкриг в Украйна. Планът, известен само на тесен кръг от приближени, очевидно е бил да се унищожи украинската инфраструктура, президентът Зеленски да бъде принуден да подаде оставка, а режимът да бъде сменен. 

Тъй като Путин никога не е признавал съседната държава за независима, той е бил сигурен, че тя ще се срути като къща от карти в рамките на часове след инвазията. Масала дава за пример липсата на достатъчно полеви кухни. Руските войници гладуват и дезертират. Освен това, според него, Путин е разчитал на подкрепа от части от украинското население.

Вмешателство в Молдова и атака срещу НАТО в Черно море са сред рисковете

„За съжаление Владимир Путин винаги е бил известен с това, че преодолява всяка криза, като я ескалира допълнително“, казва Солдатов. Има достатъчно възможности да го направи и сега. Путин може да „подкрепи“ режима в Приднестровието в рамките на Република Молдова, да атакува военни кораби на НАТО в Черно море или да „измисли легенда“ за рускоезичното население в балтийските държави. Солдатов все пак подчертава: „Все още има много, много етапи, преди да се стигне до използването на ядрени оръжия“.

Какъв е изходът? Експертите не могат да дадат категоричен отговор на този въпрос. Без значение какво споразумение сключи Путин с Украйна, санкциите ще продължат за неопределено време, казва Солдатов. Репутацията на Русия е унищожена за дълъг период. Специалисти, особено от IT сектора, ще напускат страната масово и много малко компании ще се завърнат бързо. Според Масала до следващата седмица ще стане ясно дали войната върви към окопна. В такава патова ситуация войната често става още по-брутална и жестока.

Каква ще е съдбата на Мариупол и Киев?

Стратегическа цел може да бъде превземането на Одеса и така да се нанесе тежък удар на украинската външна търговия. Масала описва сухопътния мост към Крим като стратегически успех. Ако пристанищният град Мариупол не бъде превзет, вероятно планът е той да бъде изравнен със земята. Ако градът беше разрушен и населението избяга, украинската армия вече няма да има причина да се намесва.

Путин няма достатъчно войски за обсада на Киев. И в столицата целта е чрез терор хората да бъдат накарани да бягат. Ако много хора напуснат страната, това ще отслаби морала на украинците и – според калкулациите – също и на приемащите страни. Масала не смята, че Путин иска да анексира цяла Украйна. 

Ако Беларус се включи във войната

Масала описва руските загуби в Украйна като „невероятно високи“. Изтекъл доклад на Министерството на отбраната говори за 10 000 загинали руски войници. “Това вече е повече, отколкото Съветският съюз загуби в Афганистан”. Според военния експерт чувалите с трупове ще бъдат закарани в Беларус, за да не предизвикат смут в Русия.

САЩ предоставят на Украйна разузнавателна информация в реално време. “Предполагам, че се дават и сериозни тактически съвети от някои страни от НАТО.” Всичко това сви руските перспективи за ранна победа.

Какво би се случило, ако Беларус се включи във войната? „Това със сигурност няма да е решаващо за войната“, казва Масала. Предположенията са, че Беларус може да се намеси в Западна Украйна и да се опита да затвори обсадния пръстен около Киев. Но слухове за това има още от самото начало на войната. “В Беларус изглежда няма консенсус по този въпрос.”

Много украински градове биват разрушавани в момента: карикатура от Сергей Елкин
Много украински градове биват разрушавани в момента: карикатура от Сергей Елкин

Путин планира да участва в срещата на върха на Г-20

Американски дипломат: Силовиците трябва да свалят Путин

В коментар за “Ди Велт” американският дипломат Алфред Моузес пише, че е крайно време “да се посочи истинският виновник и да се призоват “силовиците” (руския властови елит) да свалят Путин.” Според Моузес докато Путин е на власт, Русия ще остане в Украйна, а военната заплаха за Молдова, Грузия, Азербайджан и Армения ще е налице. Дипломатът пише още, че всички ние – и украинци, и руснаци, вкл. руските олигарси и военни – плащаме цената за “империалистичните амбиции” на руския президент. 

По заповед на Путин командирът на службата за външно разузнаване на ФСБ беше арестуван заедно с неговия заместник. След смъртта на трима висши генерали и хиляди руски войници, военното ръководство на Русия може да започне да става неспокойно. А ако войната продължи още дълго и в страната пристигат все повече трупове, антивоенните настроения ще се засилят. 

Вътрешен преврат вероятно е най-добрият шанс действително да се отървем от Путин, смята Моузес. Алтернативата е повече безсмислени войни, повече жертви, повече разрушени домове и градове. Накратко: още човешки трагедии, обобщава дипломатът.

Може ли Путин да бъде свален от власт и как?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции