<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=116177" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъж твърди, ч...

Мъж оцеля 27 часа сам в морето след цунами (видео)

24 Януари 2022
0 301

Мъж оцеля 27 часа сам в морето след цунами.

57-годишният Ласала Фалау никога няма да забрави датата 15 януари 2022 г. Само за часове родното му място Атата е покрито с пепел, комуникацията с останалия свят е прекъсната, а пред вратата му се задава вълна цунами, предизвикана от изригването на вулкана Хунга-Тонга.

Дни по-късно Фалау ще прочете в медиите, че Тонга, островът, на който е прекарал целия си живот, е като пейзаж, заснет на Луната. Ще прочете, че няколко държави са изпращали международни екипи към родното му място с население от 60 души.

Принц Андрю има 72 плюшени мечета и държи да са подредени по височина

Но от всички публикации най-силно ще го изненадат онези, които го определят като “Аквамен в реалния живот” и “жива легендата”, заради волята, с която се плува 27 часа, борейки се с вълната цунами, която помита дома му.

57-годишният Ласала никога не се е страхувал от водата до деня, в който тя не разрушава всичко, което някога е познавал, и не застрашава живота му.

“Беше тъмно, не можех да видя нищо. Не успявах да доловя гласа на племенницата ми, но ясно чувах сина си, който ме викаше в далечината”, са спомените на Фалау за първите минути след бедствието, когато водната стихия залива дома им.

Инстинктът му за оцеляване го държи известно време, помагайки му да се бори с водния капан, но не минава дълго, преди да усети, че ако продължава да плува на едно място, ще се удави.

Затова грабва един откъснал се клон, с който да се съпротивлява на вълните, и успява да стигне до дърво, на което да се покатери, преди да го застигне нова вълна и отново да се върне във водата.

“Продължавах да чувам гласа на сина си, който вече беше стигнал до сушата, но не исках да му отговарям, защото щеше да се върне и да се опита да ме спаси”, разказва Ласала пред CNN. 

Изходът за него е най-близкият бряг – остров Тонгатапу, намиращ се на 7,5 километра от разстояние от мястото, на което се намира.

“Виждах как вълните прииждат и тогава разбрах, че с плуване в морето или ще оживея, или ще умра. Но докато стигнеш брега не си напълно сигурен дали си жив или мъртъв”, споделя 57-годишният оцелял.

Мъж оцеля 27 часа сам в морето след цунами (видео)

В крайна сметка обаче той успява да стигне Тонгатапу след 27 часа непрекъснато плуване и отново да се събере с близките си, без и самият да може да даде обяснение как тялото му е издържало на това предизвикателството.

“Не мога да ходя нормално, и двата ми крака не се движат като преди. Вярвам, че едно бебе може да е по-бързо от мен”, коментира Фалау.

Неговият героизъм се превърна в една от най-споделяните истории в социалните медии. Множество публикации във Facebook и Instagram го оприличават с комиксовия герой Аквамен.

Когато чуе за сравнението обаче, Фарау вдига рамене, защото не знае кой е Аквамен, а и не се смята за супергерой. Според него заслуга за оцеляването му в онази нощ имат мислите за семейството му и Бог, които са му помогнали да води борбата за живота си.

Изригването на подводния вулкан Хунга-Тонга вечерта между 14 и 15 януари е бедствие, за което експертите казват, че се са виждали от 30 години насам.

В резултат на подводното изригване се изхвърля вода, пепел и газ на разстояние от 20 километра, а трусът предизвика вълна цунами с височина от 1,2 метра.

Заради мощното изригване на вулкана в атмосферата са се отделили големи количества серен диоксид и азотен оксид – два газа, които смесени с кислород и вода са предпоставка за силен киселинен дъжд.

А запознавайки се с тези условия, постижението на Ласала Фалау изглежда още по-впечатляващо.

“Невероятно е, като се има предвид, че физиката и психиката му са издържали този натиск, като се имат предвид и обстоятелствата около катастрофалното събитие. Не е като да си паднал случайно от лодка, това е бягане от изригващ вулкан, заради който те преследват пепел и отломки. Дори опитни плувци трудно биха се справили със зададените параметри”, на мнение е Ерика Радеваген, олимпийски плувец на национално ниво.

Източник: WebCafe
Видео: BBC

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции