<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112627" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Крадци отмък...

МВР и НАП започват проверки по случая с колата “клонинг” на Владислав Горанов

21 Декември 2021
0 745

МВР и НАП започват проверки по случая с колата “клонинг” на Владислав Горанов, пише Mediapool.

В петък вечерта Горанов е бил засечен на ГКПП “Калотина” на път за Сърбия да пътува с издирвана от Интерпол кола. Той не е бил пуснат да премине границата. Малко по-късно се върнал, но с друга кола, собственост на бизнесмен. Тогава бил пуснат да влезе в Сърбия. Той се върна в България около 15 ч. в неделя и му бяха снети обяснения.

Бившият министър твърди, че е взел автомобила чисто нов на лизинг от “Мото Пфое лизинг”. Според фирмата автомобилът на Горанов е редовен, но е бил “клониран”.

Договорът за лизинг е обявен в имуществената декларация на Горанов към края на 2020 г. Тогава той я е попълнил при напускане на поста финансов министър. Според документа лизингът е на стойност 45 152 евро и е бил сключен с “Мото Пфое Лизинг” ЕООД.

“В МВР тече проверка за поведението на граничните полицаи, които първо са отказали, а после са пуснали бившия финансов министър Владислав Горанов да напусне страната”. Това коментира във вторник министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. По думите му казусът не е толкова елементарен. Възниква въпрос, ако има клонирана кола, коя е клонинг, коя е оригинал и коя къде се намира.

МВР и НАП започват проверки по случая с колата "клонинг" на Владислав Горанов

Какво ще стане, ако обикновен гражданин опита да мине границата с издирвана кола?

НАП също започна проверка, макар и без да посочва конкретно името на Горанов.

“Национална агенция за приходите стартира кампания спрямо лица, лизингополучатели на леки автомобили. В хода на кампанията ще се извърши анализ на вида на леките автомобили, предоставени на лизинг, размера на заплатените лизингови вноски от страна на лизингополучателите и съпоставянето им с декларираните от тях доходи. Заедно с тези мерки НАП ще продължи наблюдението на лица, закупили автомобили от висок ценови клас”, съобщи данъчната агенция, ръководена от Румен Спецов.

Оттам уточняват, че при установени несъответствия между декларираните доходи и направените разходи ще бъдат възложени проверки и ревизии.

Ако стойността на имуществото надвишава доходите, недекларираната разлика се облага с данъци и осигуровки за последните 5 години заедно с лихвите, а когато има данни за данъчни или осигурителни престъпления, НАП сезира прокуратурата за започване на наказателно производство.

Тази година Горанов вече веднъж бе проверяван от НАП заради появилата се информация, че фирмата му “Трилема Кансълтинг” е закупила офис имоти за близо 753 000 лв. със средства, дошли предимно от заем. Резултатите от ревизията така и не бяха оповестени.

МВР и НАП започват проверки по случая с колата “клонинг” на Владислав Горанов

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции