<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=124603" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Старт на деба...

МВР огласи 116 казуса от висок обществен интерес, потънали в прокуратурата

04 Април 2022
0 507

116 преписки с висок обществен интерес и засягащи хора от властта, които са потънали безследно в прокуратурата, огласи днес МВР.

Според министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, държавното обвинение се ослушва по делата, касаещи управляващите, с цел да не им навреди и ги държи “на трупчета”.

Рашков: Политици искат да кадруват в МВР

МВР огласи 116 казуса от висок обществен интерес, потънали в прокуратурата

Преди дни Рашков обеща списъкът с тези проверки да бъде публикуван от МВР, което и стана днес. Информацията в него е доста лаконична, но от съпоставката на данните, могат да бъдат разпознати много от случаите, които са знакови за последните години.

Сред преписките е и сигналът на Светослав Илчовски до МВР
МВР огласи 116 казуса от висок обществен интерес, потънали в прокуратурата

Преди година пред депутатите от комисията по ревизията Илчовски разказа за оказван сериозен натиск от хора в ГЕРБ върху бизнеса му и за давани суми с цел гарантиране на спокойствие. Крупният земевладелец говори и за снимките на кюлчетата в дома на вече бившия премиер Бойко Борисов.

Комисията по ревизия на властта с четиричасово изслушване на Илчовски и собственика на “Градус” (видео)

През май 2021 г. прокуратурата започна проверка по изнесеното от Илчовски. Според портала на прокуратурата за проверка на преписки по номера им, за тази се “очакват  материали от друг орган за решаване на преписката”.

Случаят с охранителната фирма “Делта Гард”
МВР огласи 116 казуса от висок обществен интерес, потънали в прокуратурата

Друга преписка е свързана с небезизвестната охранителна фирма “Делта гард”, за която наскоро съдът потвърди отнемането на лиценза на първа инстанция.

Съдът потвърди, че МВР правилно е отнело лиценза на “Делта гард”

На 21 юни 2021 г. МВР е пратило преписка на Софийската градска прокуратура с мнение да бъде образувано разследване за данъчни престъпления. Основанието е ревизия на охранителната фирма, установила данъчни задължения в големи размери.

Други примери за бездействие на обвинението са историята, станала известна като “Осемте джуджета”, както и сигналите за нарушения при строежа на АМ “Хемус”.

Арестът по сигнал на Васил Божков

В списъка със затлачените дела е и образуваното от МВР по неотложност разследване за изнудване на Васил Божков. По него на 17 март за 24 часа бяха задържани Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Прокуратурата се сети за Васил Божков. Пада ли чадърът над Борисов?

Прокуратурата отказа да ги обвини, но показните действия на МВР я принудиха да инициира разпита на Божков от Дубай в качеството му на свидетел. По това дело за днес да даде показания е призован и премиерът Кирил Петков. Точно на базата на негови показания МВР стартира и разследването, по което сега прокуратурата е принудена да работи.

МВР огласи 116 казуса от висок обществен интерес, потънали в прокуратурата

Източник: в. “Сега”

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции