<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=137161" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Репортер се ш...

МЗ приема нелепи предложения при обществено обсъждане на Наредбата за детските ясли (РЕПОРТАЖ)

13 Юли 2022
0 7951

МЗ приема нелепи предложения при обществено обсъждане на Наредбата за детските ясли – за това сигнализираха родители, които се обърнаха към нас. Повече за абсурдите вижте в репортажа на Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт!

Сигналът

Проблемът с персонала в детските ясли и градини става все по-сериозен с всяка година. Ето защо от Здравно министерство решиха да приемат някои промени в Наредба 26, регламентираща дейността на детските ясли. На 7 април промените бяха публикувани в портала за обществено обсъждане. Цял месец хора и организации представяха своите коментари и предложения. Преди дни от Министерството публикуваха справка с приетите и неприетите предложения. Тя обаче показа доста интересни решения.

Ето част от предложенията, които се приемат:

Не позволявайте нещо ,което работи добре да бъде съсипано заради амбициите на някаква жена жадна за изява.

Детските ясли са най-доброто място за отглеждането на децата до 3 години и трябва да се гордеем стова , че в България сме го постигнали, а не да го разрушаваме.

Ужас

Такива, необразовани, но платени хора като Антонина Кенова съсипаха българското училище – вкараха наркотиците,алкохола, цигарите и агресията в него и сега се насочват към детските ясли.

Стоп!!!

Масони, кокони, непеони, дилу ръцете от държавните детски ясли. Не ни будалкайте с приказки за качествено и иновативно образование. Вие знаете само качествено да крадете. Медицинските сестри отгледаха, обучиха и възпитаха стотици хиляди деца и трябва да го правят и занапред, само ги извадете от блатото на нищетата и кадрите ще дойдат сами.

Уважаема проф.Сербезова

Трябва да знаете, че нито една детска учителка няма да влезе в детска ясла. те обичат по-големите деца, защото раздават само команди. Детските ясли са най-хубавите места за отглеждане и възпитание на нашите деца. Не променяйте Наредба 26. Просто осигурете достойно заплащане на медицинските специалисти!!!

В същото време предложения за намаляване на необходимостта от повече медицински кадри, каквито и без това липсват; за подобряване на хигиената и да грижа за околната среда получават категоричен отказ или са оставени без коментар.

Родителите, обърнали се към нас – Антонина Кенова, Вероника Бенчева и Грета Тонева споделиха разочарованието си от това обществено обсъждане. Техните предложения за назначаване на педагози в детските ясли, за по-малко часове пред екраните и по-малко пластмаса в детските заведения не са приети. Към част от тях липсват дори аргументи или отговор от Министерството.

МЗ приема нелепи предложения при обществено обсъждане на Наредбата за детските ясли (РЕПОРТАЖ)
Наредбата вече е обнародвана

В крайна сметка малка част от предложенията вече са част от Наредба 26, а тя беше обнародвана на 8 юли. Остава въпросът как ще се реши проблемът с липсата на квалифицирани кадри. И по-важният въпрос – какъв е смисълът от обществени обсъждания, след като под внимание се взимат мнения като цитираните по-рано, а градивните предложения се подминават.

Вече отправихме своята покана към Министерството на здравеопазването да представят и своята позиция по темата. Очакваме сигналите ви за всякакви злоупотреби, измами и корупция само на gospodari.com и на телефон *3333.

МЗ приема нелепи предложения при обществено обсъждане на Наредбата за детските ясли

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции