<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115531" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков:...

MЗ: В България няма доказан смъртен случай след Covid ваксина

18 Януари 2022
0 936

В България няма доказан смъртен случай след Covid ваксина, заявяват от здравното министерство. Твърдението идва, след като доц. Атанас Мангъров заяви, че „564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани“, информират NOVA.

„Броят на направените съобщения от началото на ваксинационната кампания в България досега за подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина срещу Covid-19, е общо 9, като в нито един от случаите това не е било доказано. Само за последните 14 дни 93.12% от починалите от Covid-19 граждани не са били ваксинирани”, обясняват от министерството.

MЗ: В България няма доказан смъртен случай след Covid ваксина
Pexels

В ИАЛ са съобщени общо 6 случая на смърт при заболяване от Covid-19, като заразяването е настъпило между двете дози на ваксината, а в един от случаите вирусът е открит в деня на поставяне на ваксината.

Нов рекорд: Почти 10 000 новозаразени с Covid-19

Към момента (17.01.2022 г.) общият брой на получените в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу Covid-19 е 3861. Сред тях около 10% са реакциите, които отговарят на критериите за сериозност. Реакцията се определея като сериозна след обстоен анализ, уточняват от МЗ.

Сериозна нежелана лекарствена реакция е всеки неблагоприятен ефект върху здравословното състояние на човек, станал причина за непосредствена опасност за живота; хоспитализация или удължаване срока на хоспитализация; значителни или трайни увреждания; инвалидизация; вродени аномалии, други реакции с медицинска значимост.

Какво означава край на пандемията и как ще се съжителства с Covid-19?

От здравното министерство допълват, че проследяването на безопасността на ваксините се базира на цялата налична и проверима информация и резултатите от нейния анализ. Всички налични данни, както и направената поетапна оценка, се публикуват на страницата на разрешителния орган – Европейска агенция по лекарствата (ЕМА).

На сайта на ЕМА се публикуват общата бройка на направените съобщения и бройката на съобщенията със смъртен изход, заедно с разяснението, че това е информация за подозирана връзка на медицинско събитие, наблюдавано след употреба на ваксина.

MЗ: В България няма доказан смъртен случай след Covid ваксина
Pexels

„Фактът, че при дадено лице е настъпило такова медицинско събитие или фатален изход след ваксиниране, не означава задължително, че това е свързано с ваксината, тъй като последното подлежи на удостоверяване и доказване”, твърди министерството.

Защо повторно заразени с Covid-19 остават нерегистрирани в системата? (видео)

Изпълнителната агенция по лекарствата отправя молба за съобщаването на всякакви нежелани реакции, допълват от МЗ. Призив за съобщаване се съдържа във всяка листовка на всеки лекарствен продукт, както и в информацията за медицински специалисти, наречена кратка характеристика на продукта.

Източник: NOVA

MЗ: В България няма доказан смъртен случай след COVID ваксина

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции