<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=163696" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България ще н...

На срещата със Зеленски: Радев в група от противници на острите санкции срещу Русия

09 Февруари 2023
1 553

На срещата със Зеленски: Радев в група от противници на остри санкции или военна помощ, пише в. Дневник.

Както вече ви информирахме държавният глава се срещна с Володимир Зеленски и украинската делегация за заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Радев обаче бе в група с ръководителите на държави от ЕС, които са против нови решителни санкции срещу Русия или директно се противопоставят срещу осигуряването на военна помощ за Украйна.

За разделянето на държавите на групи съобщи Politico. Според брюкселското издание третата включва “някои страни, които традиционно изказват загриженост за санкции, които отиват твърде далеч”.  Включително Австрия, Унгария, Хърватия, България, Словения, Гърция и Кипър.

България ще наложи вето на следващия пакет санкции, ако засяга руската ядрена енергетика?

Не е известно кой точно е поискал този формат, но изглежда по-вероятно това да е идея на украинската страна. Тя очевидно е била приета и от всяка от 27-те държави членки, в това число и България.

В съобщение от прессекретариата на президента се говори за участието на Радев в една от “съвместните работни сесии с президента на Украйна Володимир Зеленски”. Не се обяснява обаче защо е имало разделение. В сесията с българския президент са били още премиерите на Австрия, Гърция, Словения, Унгария и Хърватия.

Останалите сесии с украинския държавен глава са в състав:

Испания, Италия, Полша, Румъния, Нидерландия и Швеция

Естония, Латвия, Финландия, Дания, Чехия и Словакия

Португалия, Малта, Ирландия, Белгия, Люксембург и Литва

Зеленски се видя ден по-рано с Олаф Шолц и Еманюел Макрон в Париж.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан бе единственият лидер, който демонстративно не аплодира Зеленски при пристигането му за колективната снимка на лидерите.

Страната е известна с отказа да изпраща въоръжение на Украйна, бави или отслабва пакетите санкции на ЕС.

Ето какво написа началникът на политическия му кабинет Балаш Орбан в Twitter:

“Унгарската позиция остава ясна: стоим до Украйна и подкрепяме приемането ѝ в ЕС, но също така сме на страната на мира. Прекратяване на огъня, мирни преговори, дългосрочно споразумение и договаряния за сигурността – това са приоритетите в този конфликт”.

На срещата със Зеленски: Радев в група от противници на остри санкции

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции