<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=113734" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нов черен рек...

На всеки 25 минути една от тях се самоубива

04 Януари 2022
0 3568

На всеки 25 минути една от тях се самоубива.

През април миналата година две индийки, загубили своите най-близки хора заради пандемията, сложиха край на живота си в щата Мадхя Прадеш. Едната жена не могла да преживее смъртта на майка си и скочила отвисоко, а другата се самоубила, след като за една седмица от Covid-19 починали трима членове на семейството ѝ, разказва Дойче веле.

“И двете жени са били омъжени. Страдали са от недиагностицирано депресивно заболяване, което не е било лекувано. А пандемията само е влошила състоянието им”, казва социален работник от гореща телефонна линия за превенция на самоубийствата.

Мъж получи двойна доживотна присъда за убийството на жена си с отровна кобра

В Индия една жена се самоубива на всеки 25 минути

Двете жени от Мадхя Прадеш не са изолиран случай за Индия. Правителствени данни сочат, че нараства броят на самоубийствата сред жените домакини: само през миналата година 22 372  са посегнали на живота си – по една на всеки 25 минути.

Общо през 2020 година в Индия се регистрирани над 153 хиляди самоубийства, като повечето от жените, отнели собствения си живот, са били именно домакини. Индия е страната в света с най-висок брой на самоубийства. На нея се падат 1/4 от всички самоубийства на мъже в света и цели 36 процента от самоубийства на жени във възрастовата група от 15 до 39 години.

Наблюдатели и женски правозащитни организации посочват множество причини за това, сред които домашното насилие, ранните бракове и майчинство, както и липсата на икономическа свобода. Ситуацията се влоши допълнително от пандемията и свързаните с нея локдауни, които сериозно ограничиха възможностите на индийските жени за участие в обществения живот.

На всеки 25 минути една от тях се самоубива
Домакините са зависими и стигматизирани

Случаите на домашно насилие нараснаха, тъй като в пандемията много жени се оказаха блокирани у дома заедно със своите насилници.

“Загубата на работни места доведе до по-малко автономност при домакините, повече натоварване, по-малко почивка и лично време”, казва Нелсон Винод Мозес, основател на фондация за превенция на самоубийствата.

Малко жени в Индия, страдащи от депресия или тревожност, обаче търсят професионална помощ – от срам или защото са стигматизирани заради проблемите с психичното си здраве. А слабата информираност и липсата на разбиране в обществото за положението на хората с депресивни разстройства само задълбочават проблема, казва психиатърът Тина Гупта.

“Домакините са група, която не е добре запозната и е финансово зависима за лечението си от членовете на своето семейство. Те са оставени да се справят сами с депресията и тревожността. Това обяснява и по-високото ниво на самоубийства”, добавя Гупта.

Нужда е промяна на нагласите

Решението на всички тези проблеми преминава през сериозни промени в обществото. Необходимо е да се увеличи делът на работещите индийски жени, да се заздравят връзките вътре в семейството, с приятелите и общността, да се разшири социалната подкрепа и да се увеличи финансовата независимост на тези жени. Освен това трябва да се промени и отношението на обществото към тях, казва Мозес.

“Трябва да си дадем сметка за това, че бремето на непрекъснатите грижи, загубата на идентичност и недостатъчната подкрепа от семейството или приятелите води до сериозни проблеми с психичното здраве”, подчертава той.

На всеки 25 минути една от тях се самоубива
Снимка: Imago Images/Ritesh Shukla

***

Ако и Вие таите мисли за самоубийство или се намирате в емоционална криза, не се колебайте да потърсите помощ от лекари или хуманитарни организации:

Ако живеете в България, можете да се обърнете за помощ към Дружеството на психолозите в България, което поддържа денонощна линия на номер 0888 429 730. Можете да се обадите на този номер или пък да изпратите СМС с молба да Ви върнат обаждането. Можете да потърсите за помощ и Българския червен кръст и да позвъните на неговия Телефон на доверието 02/492 30 30 или да потърсите информация в интернет: https://www.redcross.bg/activities/activities5/telefon.html. За съжаление, телефонът на доверието не работи редовно.

Ако живеете в Германия, можете да се обърнете за помощ към сайта https://www.befrienders.org/ или да позвъните на безплатния телефонен номер: 0800/111 0 111 и 0800/111 0 222.

На всеки 25 минути една от тях се самоубива

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции