<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=121316" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: С торба, пасп...

Над 100 работници в Чернобил са блокирани в АЕЦ-а

08 Март 2022
0 302

Над 100 работници в Чернобил са блокирани в АЕЦ-а, пише NOVA.

Това мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света през 1986 г. – са блокирани над 12 дни и не могат да напуснат централата. Още от първия ден на руската инвазия работниците са блокирани там.

Други 200 украински пазачи, които отговарят за сигурността на АЕЦ-а, също остават в плен.

Работниците продължават да изпълняват задълженията си и се твърди, че атмосферата е спокойна. Пред ВВС обаче служители казват, че условията вътре са трудни, като храната и лекарствата са ограничени. Нарастват и опасенията, че стресът може да повлияе на способността им да изпълняват безопасно задълженията си в ядрената площадка.

Русия казва, че е осигурила мястото на АЕЦ-а, съвместно с украинската национална гвардия, но Украйна оспорва тази теза и твърди, че руските войски имат пълен контрол.

Според роднина на един от работниците руските войски са се съгласили работниците да се сменят, като други застъпят на смяна. Никой обаче не може да гарантира безопасността им по време на пътуването им до дома, или безопасността на пристигащите за следваща смяна служители.

Чернобил никога не е бил напълно изоставен, и централата все още изисква постоянно управление. След като реактор номер четири експлодира преди 36 години, другите му реактори продължиха да работят няколко години. Цял град – Славутич – беше построен за настаняване на работници, които бяха евакуирани след аварията.

Над 100 работници в Чернобил са блокирани в АЕЦ-а

Война от фалшиви новини за войната залива социалните мрежи (“Шок! Ужас! Бомба!”)

Около 2400 души все още работят на обекта – учени, техници, готвачи, медици и друг помощен персонал, плюс членове на националната гвардия.

В нормално време работниците се качват на влак от Славутич в началото на смяната си. След това те се връщат у дома.

Блокираните в централата служители вече почти нямат храна и тъй като не знаят колко време ще стоят там, се ограничават до едно хранене на ден. Основното им меню включва хляб и каши.

В централата няма и места за спане, така че хората спят на преносими легла, по масите и по пода.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси каза, че е в контакт с украинската и руската страни в опит да управлява безопасността както в Чернобил, така и в действащите атомни електроцентрали в Украйна. Там, според експертите, последствията от открития конфликт могат да бъдат по-сериозни. Към момента няма никакви окончателни договорености между страните.

Над 100 работници в Чернобил са блокирани в АЕЦ-а

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции