<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=148442" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отново хиляд...

Над 1200 случая на дезинформация са засечени в ЕС след началото на войната

25 Октомври 2022
0 596

Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) съобщи в понеделник за притеснително количество засечени случая на дезинформация от началото на войната Русия-Украйна в края на февруари месец 2022 г. Общо над 1200 случая са установени в този период.

ЕСВД уточнява, че става въпрос за дезинформационна кампания, насочена срещу Украйна, ЕС и отделните държави-членки. Както и всички, обявили се срещу руската агресия и подкрепящи Украйна.

Страхът, лъжите и дезинформацията, които “топят” България

Над 1200 случая на дезинформация са засечени в ЕС след началото на войната

На специализирания сайт euvsdisinfo.eu съществува архив, където могат да бъдат проверени всички установени случаи на дезинформация на територията на съюза. Десет броя са засечени в България, като главният източник е bgr.news-front.info (с 9 заглавия) и Russia Beyond ( с 1 заглавие).

ЕСВД също отбелязва рязък скок в употребата на думите „нацистки“ спрямо Украйна и „геноцид“ от началото на войната със съответно 300% и 500%. Особено в посочените сайтове, разпространяващи дезинформация.

ЕСВД допълва, че от началото на конфликта е отчетен рязък скок в броя на случаите на употреба на думите “нацистки” по отношение на Украйна (300%) и “геноцид” (500%) в сайтове, известни с разпространението на дезинформация.

Според информацията, предхождаща старта на военния конфликт, случаите на дезинформация могат да бъдат проследени до 2015 г. (общо 20 на брой). Сред тях са изброени медии като ПиК, БЛИЦ, The Bulgarian Times и др.

ЕСВД изрази притеснението си за мащабните дезинформационни кампании, целящи изопачаване на истината (онлайн и офлайн). И отбелязва, че желаният ефект е разделение на обществото и създаване на хаос.

Над 1200 случая на дезинформация са засечени в ЕС след началото на войната

Достъпът до уебсайта е забранен в Русия и може да бъде отворен само чрез VPN. Занапред се предвижда в сайта на ЕСВД да бъде създадена секция, поясняваща действието и целите на дезинформацията на различни езици за по-голяма достъпност.

Скъпи приятели, призоваваме ви да бъдете внимателни от кои медии и организации се информирате!

Над 1200 случая на дезинформация са засечени в ЕС след началото на войната

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции