<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112403" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 13 арестувани ...

Над 25% от преболедувалите Covid-19 отключват психологични проблеми

20 Декември 2021
0 6649

Над 25% от преболедувалите Covid-19 отключват психологични проблеми, пише Dir.bg. Вирусът оказва сериозно въздействие и върху психиката на медицинския персонал. Това сочат проучвания, направени в Китай, но тези данни се потвърждават и у нас, категоричен е доктор Стефан Попов, началник на Клиниката по психиатрия в Университетската болница “Св. Георги” в Пловдив.

Все повече пациенти, възстановили се физически след COVID-19, развиват психиатрични и неврологични проблеми. И това не са само хора, които са преболедували тежко вируса, обясняват специалистите.

Най-малко 25% от прекаралите имат някакви психиатрични симптоми. Те започват от лека до умерена и тежка тревожност, различна степен на депресивни реакции, безсъние и основното, което се появи, една нова COVID фобия, има един страх у много хора, който вече взима болестен характер, това ги кара да се изследват непрекъснато“, заяви пред БНТ доц. Стефан Попов, началник на Клиниката по психиатрия към УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив.

Именно чрез непрестанно тестване една жена бори страха си от COVID-19. “Преди да заболея от COVID, поне през ден правех тестове, защото много се страхувах. Вече след като се ваксинирах, имах една доза успокоение, един период, но след това отново започна да ме хваща страх и така до момента, в който се разболях наистина, заразих се, благодарение на ваксините обаче го изкарах леко, но страхът не ме напусна, аз продължавам да си правя тестове“, споделя пациент.

Над 25% от преболедувалите Covid-19 отключват психологични проблеми

Pfizer прогнозира през коя година ще свърши пандемията

Хората с подобни проблеми обаче рядко търсят помощта на специалистите и оплакванията им се задълбочават

Подобна е ситуацията и при медиците, върху които COVID-19 също оказва сериозно въздействие.

“Колегите не са пощадени от стигмата да не търсят психиатрична консултация, но те определено страдат от това, което наричаме много тежък личностов дистрес”, каза още доц. Стефан Попов.

Ако пандемията продължи още година, ще има масови случаи на бърнаут сред лекарите, прогнозира още доц. Попов. Според него на медиците на първа линия е нужна не само допълнителна финансова, но и психологична помощ.

Над 25% от преболедувалите Covid-19 отключват психологични проблеми

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции