<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112372" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Pfizer прогнози...

Над 300 важни лекарства липсват в аптеките (видео)

19 Декември 2021
0 337

Над 300 важни лекарства липсват в аптеките.

Някои от тях са предназначени за терапии на деца. Колко сериозен е проблемът коментира Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки пред NOVA.

Над 300 важни лекарства липсват в аптеките

Става въпрос за „Вентолин” – разтвор за инхалации, както и „Пулмикорт”. Те са в периодична липса от началото на годината досега. През декември фармацевти, педиатри и родители сигнализираха за липсата им в аптечната мрежа.

Безплатни лекарства за Covid-19 ще се изписват и от личните лекари

„Отдавна липсват. Въпреки че е алармирано многократно, проблемът си стои и той е само индикативен. Има още много лекарства, които липсват. Има списък, който се генерира всяка седмица. В него са вписани 340 медикамента, обхващащи всички терапевтични групи”, посочи Костов. 

Над 300 важни лекарства липсват в аптеките
Снимка: БулФото

Специално при „Вентолин” и „Пулмикорт” той обясни, че липсата се дължи на увеличеното търсене заради коронавируса. „При другите – причините са най-различни – често е реекспортът”, коментира Костов. 

Относно противогрипните ваксини специалистът уточни, че все още има останали количества, както и че все още не е късно да се имунизираме.

Над 300 важни лекарства липсват в аптеките

Източник: NOVA

Снимка: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции