<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147688" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: При строежа н...

Над 5 милиарда мобилни телефона ще се превърнат в е-боклук тази година

16 Октомври 2022
0 187

Над 5 милиарда мобилни телефона ще се превърнат в е-боклук тази година.

Приблизително 16 милиарда мобилни телефона са налични по света. Над 5 милиарда от тях вероятно ще бъдат изхвърлени или прибрани през 2022 година. Това коментират експерти, призовавайки за повече рециклиране на често опасните материали, които съдържат, пише France24.

Подредени плоски един върху друг, много неизползвани телефони ще се издигнат на 50 000 километра. Това е повече от сто пъти по-високо от Международната космическа станция, е установил изследователският консорциум WEEE.

Въпреки че съдържат ценно злато, мед, сребро, паладий и други компоненти, които се рециклират, почти всички тези нежелани устройства ще бъдат складирани, изхвърлени или изгорени. А това причинява значителна вреда на здравето и околната среда.

Над 5 милиарда мобилни телефона ще се превърнат в е-боклук тази година
Снимка: iStock

От 2024 в целия ЕС ще се ползва универсално зарядно за телефони

„Смартфоните са един от електронните продукти, които предизвикват най-голяма загриженост за нас“, казва Паскал Лерой, генерален директор на WEEE Forum – асоциация с нестопанска цел, представляваща 46 организации за отговорност на производителите.

„Ако не рециклираме редките материали, които съдържат, ще трябва да ги копаем в страни като Китай или Конго“, казва Лерой пред AFP.

Неработещите мобилни телефони са само върхът на айсберга от 44,48 милиона тона глобални електронни отпадъци годишно, които не се рециклират. Данните са на глобалния мониторинг на електронните отпадъци за 2020 г.

Много от петте милиарда телефона, изтеглени от обращение, ще бъдат натрупани, вместо да бъдат изхвърлени в боклука, според проучване в шест европейски страни, направено в периода от юни до септември 2022 година.

Това се случва, когато домакинствата и фирмите забравят мобилни телефони в чекмеджета, килери, шкафове или гаражи, вместо да ги занесат за ремонт или рециклиране.

До пет килограма електронни устройства на човек в момента се съхраняват в средностатистическото европейско семейство, сочи докладът.

Според новите констатации 46% от анкетираните 8775 домакинства считат потенциалната бъдеща употреба като основна причина за натрупване на малко електрическо и електронно оборудване.

Други 15% трупат своите джаджи с намерението да ги продадат или подарят. А 13% ги пазят поради “сантиментална стойност”.

Обществено предизвикателство

„Хората са склонни да не осъзнават, че всички тези привидно незначителни предмети имат голяма стойност и заедно на глобално ниво представляват огромни обеми“, казва Паскал Лерой.

И допълва, че електронните отпадъци никога няма да бъдат събирани доброволно заради високата цена. Ето защо законодателството е от съществено значение.

Европейският парламент прие нов закон. Той изисква от края на 2024 г. USB-C да бъде стандартът за единично зарядно устройство за всички нови смартфони, таблети и камери.

Очаква се този ход да генерира годишни спестявания от поне 200 милиона евро. И да намали повече от хиляда тона електронни отпадъци в ЕС всяка година.

Всяка година хиляди тонове електронни отпадъци се изпращат от богати нации, включително членове на Европейския съюз, до развиващи се страни, което увеличава тежестта на рециклирането им.

В приемащата страна често липсват финансови средства за безопасното третиране на електронните отпадъци. Опасни вещества като живак и пластмаса могат да замърсят почвата и водата. А така да навлязат в хранителната верига, както се случи близо до сметище за електронни отпадъци в Гана.

„Преместихме планини в Европа. Предизвикателството сега е да прехвърлим знания в други части на света“, казва Паскал Лерой.

Снимки: iStock

Над 5 милиарда мобилни телефона ще се превърнат в е-боклук тази година

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции