<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=102847" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В Бяла пациен...

Над 85 000 българи с бърз антигенен тест за Covid-19 остават без сертификат (видео)

10 Октомври 2021
0 1020

Над 85 000 българи с бърз антигенен тест за Covid-19 остават без сертификат, съобщава bTV. Причината – сертификати получават само преболедувалите Covid-19, доказани с PCR тест.

В Бяла пациенти с Covid-19 се лекуват във фургони (видео)

За проблема стана ясно още през юни, а след медийни публикации омбудсманът  Диана Ковачева изпрати и препоръка до министъра на здравеопазването, в която настоя да постави на европейско ниво проблема.

4 месеца по-късно министерството припомня, че редът за издаване на цифровия Covid сертификат е приет на европейско равнище, а не от българската здравна институция.

„Правилото е валидно за всички граждани на държавите членки на ЕС и техните семейства. Същият не предвижда възможност за издаване на удостоверения за преболедуване на базата на бърз антигенен тест към момента. Тази възможност, макар и първоначално заложена от Европейската комисия и подкрепяна от отделни държави членки, включително България, не получи достатъчно подкрепа в рамките на преговорите по акта между Европейския парламент и Съвета“.

Над 85 000 българи с бърз антигенен тест за COVID-19 остават без сертификат (видео)
Разказ на потърпевщ

Първата среща на Георги с Covid-19 е през август. Прекарал вируса почти безсимптомно. Диагностициран с антигенен тест. Месец по-късно му се налага да пътува до Швейцария. Затова и опитва да си извади сертификат, че е преболедувал.  

„Тогава обаче не ми излезе името, затова се опитах да се свържа с МЗ. Тогава все още вдигаха телефони си и горе-долу успях да се ориентирам, че само хора, които са били, на които болестта им е била установена с PCR, могат да получат този сертификат“, заяви Георги.

Никой не е обяснил на Георги, че сертификати получават само преболедували, доказани с PCR тест.

„На практика не мога да бъда ваксиниран, не мога да получа сертификат, че съм боледувал, но съм боледувал. Третиран съм обаче като неболедувал“, допълни Георги.

Междувременно продължава да расте броят на новозаразените в страната ни. Близо 2500 са новозаразените през последното денонощие. На този фон – почти 90 % от тях са неваксинирани. Активните случаи у нас са над 49 000, като само за 24 часа в болница са постъпили 639 души.

Общата заболеваемост за страната се повишава до 400 на 100 000 спрямо 392 вчера, показват данните на картата с 14-дневна заболеваемост.

В област Видин има рекордна дневна заболеваемост за последните 14 дни – 595 на 100 000. На този фон хиляди българи не могат да си изкарат сертификат, че вече са преболедували вируса.

Над 85 000 българи с бърз антигенен тест за COVID-19 остават без сертификат (видео)

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции