<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=117514" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Симптоми, че ...

НАП настоява някои заведения да върнат компенсациите, получени заради Covid-19 мерките (видео)

03 Февруари 2022
0 457

НАП настоява някои заведения да върнат компенсациите, получени заради Covid-19 мерките, съобщава bTV.

Българска асоциация на заведенията и Сдружение на заведенията изразиха несъгласието си срещу искането на НАП.

През 2020 г. се откри програма, при която дружествата, които са преустановили своята дейност, получиха до 20% от оборотите си като помощ.

“За да получим тези помощи, имаше етап на одобряване. По време на него трябваше да предоставим доказателства за реализирани обороти за съответния отчетен период, за който кандидатствахме за помощта. Този етап продължи около два месеца. В тях имаше разяснения, досъбиране на доказателства за реализирани обороти, отстраняване на технически грешки. След това одобрените кандидати получиха банков превод със съответната помощ от НАП”, разказа Калин Иванов, който е собственик на заведение.

“Два месеца по-късно имаше т.нар. етап на отчитане, в който трябваше да представим документи за изразходване на средствата, които сме получили. След което имаше още две фази на отпускане на помощ, в които от нас се искаше да предоставим съгласие на НАП, за да извършват служебни справки за текущите обороти“, допълва Иванов.

НАП настоява някои заведения да върнат компенсациите, получени заради Covid-19 мерките (видео)
Получил е уведомление от НАП на 1 февруари за извършване на проверка.

„В някои от уведомленията има текст, с който кандидатът, получил помощ, се подканва да възстанови средства, които явно са изчислени като надплатени в 7-дневен срок. Още по-абсурдното е, че има и законна лихва, а това са европейски пари, отпуснати по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност. Т.е. те не са на българската хазна. Излиза, че НАП от чуждите пари иска да реализира 10% печалба“, добави той.

По думите му е много важно да има диалог.

“Ако е допусната грешка, тя е допусната от НАП. Условията на програмата бяха изключително конкретни и заведенията, които са ги получили, са отговаряли на тях”, казва още Калин Иванов.

НАП извършва проверки на 861 фирми, получили финансова помощ. 66 от проверяваните дружества не са представили отчет за изпълнената дейност. В такъв случай ще се наложи тези дружества да възстановят получената помощ. В договора за представяне на тази безвъзмездна финансова помощ е предвидено НАП да извършва последващ контрол на крайните получатели, заявиха от приходната агенция.

НАП настоява някои заведения да върнат компенсациите, получени заради Covid-19 мерките

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции