<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=131631" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Еврото е "смъ...

НАП ще раздава бонуси при полезен сигнал за неплатени данъци

31 Май 2022
0 3802

Правителството предлага от 2023 г. да има бонус за граждани или фирми, които подадат сигнал и помогнат на данъчните с информация да установят укрити данъци и осигуровки. Бонусът ще е в размер на 10% от укритите приходи и ще се дава, след като сумите постъпят в държавния бюджет. Това заяви Искрен Митев от “Продължаваме промяната”.

Милионери и милиардери пожелаха да плащат повече данъци

За целта трябва да се внесат изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, пише Булевард България. По думите на Митев този проектозакон е част от логиката на обсъжданите мерки за справяне с последствията от инфлацията по линия на по-високи приходи в държавата.

НАП ще раздава бонуси при полезен сигнал за неплатени данъци

Желанието е българските граждани да се ангажират със събираемостта, обясни Митев. Мярката е била представена на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Българските фирми, участвали в него, са се изказали “много ласкаво” за идеята и са я подкрепили, тъй като “всички виждат ползите от това да има по-голяма събираемост”.

По-високи данъци за алкохола в ЕС препоръча Световната здравна организация

Народният представител описа няколко хипотези. Първата е за анонимност при подаването на сигнала. Втората е за отговорност при даването на фалшиви сигнали. При 3 сигнала без резултат ще има финансова санкция за подаващия ги. Уточни, че законопроектът трябва да мине и през обществено обсъждане.

Обмисля се минималният праг за подаване на сигнал да е 3000 лв.

Бонусът ще бъде получен месец след като данъците са постъпили в държавния бюджет.

НАП ще раздава бонуси при полезен сигнал за неплатени данъци

“Стремим се да има едно равенство в българското общество. Знаем, че има бизнеси, в които всички работят на минимална заплата, а се борят с конкуренти, в които всичко е прозрачно”, добави Митев.

Нужно ли е да се вдигат данъците в София?

Основните опасения от подобен тип стимули за сигнали са да не се стигне до затрупване на данъчната администрация. В момента НАП извършва проверки и ревизии по точно определени алгоритми. Данъчните извършват редовни проверки по прихващане и възстановяване на ДДС и проверки за съпоставка на доходи с имущества. Както и ежегодни и тематични проверки на различни рискови групи.

НАП ще раздава бонуси при полезен сигнал за неплатени данъци

През 2021 г. е имало умишлени проверки за хора с отчетени “значими материални запаси” на фона на извършваната от тях дейност, проверки на граждани, придобивали скъпи имоти в определен ценови диапазон, проверки на касови наличности, проверки на физически лица с имоти в Дубай, ревизии на собственици на скъпи коли, проверки по закона за хазарта.

Близо 240 българи имат луксозни имоти в Дубай, разкри международно разследване

От отчета на НАП стана ясно, че за 2021 г. данъчните са установили 916 068 000 лв. допълнителни задължения след ревизии. 11,3 млн. лв. са установените невнесени осигурителни вноски. 33% от ревизионните актове са обжалвани.

НАП ще раздава бонуси при полезен сигнал за неплатени данъци

Източник: Булевард България
Снимки: iStock

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции