<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=104422" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: За момента ня...

Напрежение сред лекари и медицински работници заради зеления сертификат (видео)

21 Октомври 2021
0 1530

Напрежение сред лекари и медицински работници заради зеления сертификат. Част от тях все още нямат зелени сертификати, а за тях те са задължителни, за да могат да работят, предава bTV.

Въпреки че голяма част от персонала на „Пирогов“ е ваксиниран, а друга преболедувал Covid-19, тази сутрин пред пункта за тестове имаше лекари, които чакаха на опашка, за да се изследват. Някои лекари уточниха, че се е наложило да се направят промени в графика.

Нова промяна в мерките: Ще се издава сертификат и след първа игла, срокът за преболедували се удължава (видео)

Напрежение сред лекари и медицински работници заради зеления сертификат

Още вчера болнични директори алармираха, че неваксинирани служители са изразили готовност да излязат в отпуск, което може да доведе до дефицит на медици. Такава ситуация днес имаше и в други градове.

Юристи са категорични, че изискването за зелен сертификат не е дискриминация, защото се дават няколко възможности – освен ваксината, документ за преболедуване и тест.

Общинската болница в Пловдив „Свети Мина“ разполага със собствена лаборатория и затова успява да тества персонала преди работа. За медиците, които нямат сертификат обаче, дори това създава затруднения.

„Денят е изключително хаотичен. Никой не знае какво се случва“, казва д-р Александра Иванова, лекар в Covid отделение.

Напрежение сред лекари и медицински работници заради зеления сертификат

Макар че д-р Иванова вече една година работи на първа линия, казва, че на този етап не планира ваксина. На въпрос дали не се тревожи, че поставя пациентите си в риск, отговаря:

„Работим с пълна екипировка, с маски, с шлемове. И според мен лично няма как ние вътре в отделението да предаваме заразата“. Над 30% от медиците в Пловдив все още нямат ваксина.

Проф. д-р Петър Петров, управител на МБАЛ „Св. Мина“, уточнява, че това създава известни затруднения, тъй като неваксинираните трябва да минат и да направят бърз антигенен тест.

Юристи са категорични, че мярката за въвеждане на задължителен сертификат за определени професии не е дискриминационна.

„Вече различни съдилища се произнесоха по въпроса това представлява ли дискриминация. Не, не представлява, защото със зелен сертификат могат да се ползва ти хора с тест или преболедували“, обясни адвокат Мария Шаркова.

Според Шаркова е препоръчително тестовете за посещение на работа да са безплатни. От друга страна, обаче безплатни изследвания за всички биха поощрили хората да не се имунизират, смята адвокатът.

Напрежение сред лекари и медицински работници заради зеления сертификат

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции