<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=154083" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Арестуваха п...

Напрежение в Атина и Солун заради простреляно от полицията момче (видео)

07 Декември 2022
0 130

Напрежение в Атина и Солун заради простреляно от полицията 16-годишно момче. Протестиращи и органи на реда влязоха в сблъсъци.

Хиляди хора излязоха по улиците в няколко града в Гърция, за да протестират срещу полицейското насилие. Това става ден, след като младеж от ромски произход беше прострелян в главата по време на полицейско преследване, пише Deutsche Welle. Той е опериран и е в критично състояния.

Младежът избягал от бензиностанция без да плати сметката си от 20 евро. Последвало полицейско преследване и стрелба.

Полицаят, открил огън, бе арестуван и ще бъде съден за опит за убийство. След като му бяха предявени обвинения, той е пуснат под гаранция, пише “Франс прес”.

Протестиращи образуваха 10-километрова жива верига в центъра на Будапеща

Около 5000 души са участвали в демонстрацията в Солун. В края на протеста младежи са подпалили кофи за боклук и са хвърляли коктейли “Молотов” и камъни по силите за борба с безредиците. Те са отговорили със сълзотворен газ и заглушителни гранати.

Напрежение в Атина и Солун заради простреляно от полицията момче (видео)
Снимка: iStock

Протестиращите в Атина около 6500 души също са влезли в сблъсъци с полицията.

Всяка година на 6 декември в Гърция по призив на левицата и правозащитни групи се организират демонстрации в памет на Александрос Григоропулос. Младежът е убит в Екзархия преди 14 години, когато е едва на 15-годишна възраст.

Тази година обаче протестите съвпаднаха с нов случай на полицейска стрелба по тийнейджър.

Напрежение в Атина и Солун заради простреляно от полицията момче (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции