<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=183899" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Изкуствен ин...

НАСА откри най-старите органични молекули в познатата вселена (снимка)

09 Юни 2023
0 108

НАСА откри най-старите органични молекули в познатата вселена. Зад откритието стоят астрономите, използващи космическия телескоп “Джеймс Уеб” (JWST). Те намериха преки доказателства за сложни органични молекули в галактика на 12,3 милиарда светлинни години от нас. Тя е най-отдалечената и най-старата, откривана някога, пише Live Science.

Какво споделят очевидци от ситуацията в Ню Йорк и Канада (видео)

НАСА откри най-старите органични молекули в познатата вселена (снимка)
Ярка галактика на преден план (синя) увеличава светлината на далечна галактика (оранжева), разкривайки органични молекули от ранната вселена.© Спилкър / S. Doyle, NASA, ESA, CSA

Откритието, публикувано в Nature, може да помогне на астрономите да съставят по-ясна картина за това как се развиват галактиките.

„Не очаквахме това“, казва Хоакин Виейра, астроном от Университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн. Той е съавтор на новото изследване.

„Откриването на тези сложни органични молекули на такова огромно разстояние променя играта“, сподели още Шампейн.

Подробности

Въпросните сложни молекули се наричат полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ/ англ. съкр.: PAH). На Земята PAH обикновено се срещат в дима от горски пожари и в изгорелите газове на автомобили. В космоса може да играят решаваща роля в образуването на звезди. Учените подозират, че те помагат за регулиране на температурата на газовите облаци в звездните разсадници. Като по този начин управляват кога и къде се развиват звездите.

Изследователите за първи път откриват галактиката, наречена SPT0418-47, през 2020 г. с помощта на наземния телескоп SPT (Южен полюс). Уредът е на Националната научна фондация. С него далечното струпване на звезди се вижда само благодарение на трик на физиката, известен като гравитационни лещи.

Този ефект възниква, когато светлината от далечен обект се огъва около масивен, близък обект, поради гравитацията на по-близкия обект. В този процес далечната светлина се изкривява и увеличава; в случая на SPT0418-47 изглежда 30 пъти по-ярка.

Още

Екипът проучва тази светлина и първоначалният анализ показва, че SPT0418-47 е богата на тежки елементи. Но учените не успяват да видят добре нейните органични, съдържащи въглерод компоненти, използвайки телескопа SPT, който не улавя правилната дължина на вълната на светлината.

JWST обаче може да надникне в правилния инфрачервен обхват, за да открие PAH, което се случва през август миналата година.

„Навсякъде, където виждаме молекулите, се образуват звезди“, казва Джъстин Спилкър, астроном от Тексаския университет “A&M” и съавтор на изследването. Това подкрепя хипотезата, че органичните молекули помагат за раждането на звезди.

Но учените откриват и нещо странно – в участъци от галактиката липсват облаци от PAH и въпреки това екипът наблюдава образуването на звезди и в тези места. „Това е частта, която все още не разбираме“, казва Спилкър. Разбирането защо и как се формират звездите в тези региони и как те взаимодействат с органичните молекули, ще изисква допълнително проучване.

„Тази работа е само първата стъпка“, казва Виейра. „Много сме развълнувани да видим как ще се развие това.“

НАСА откри най-старите органични молекули в познатата вселена (снимка)

Източник: NatGeo

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции