<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=151872" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: САЩ изтеглят ...

НАСА показа на живо кадри от доближаването на Orion до Луната

22 Ноември 2022
26 336

НАСА показа на живо кадри от доближаването на безпилотната капсула Orion до Луната. Artemis I най-после е в близост до Луната пет дни след началото на историческата мисия от Кейп Канаверал на 16 ноември.

Най-мощната ракета на НАСА, Space Launch System (SLS), слага началото на нова епоха в изследването на космоса. С нея се подновиха полетите от Земята до Луната за първи път от близо 50 години.

В случай, че мисията е успешна, НАСА ще може да изпрати хора на земния спътник към 2025 г.

НАСА показа великолепни кадри, заснети от „Артемис I” (видео)

Американската космическа агенция излъчи на живо в YouTube доближаването на капсулата Orion на около 130 км разстояние от повърхността на Луната. Кадрите показаха как капсулата се позиционира по начин, по който да навлезе в лунната орбита след четири дни. Вижте тук:

Artemis 1 е първата мисия от новата програма на НАСА за изследвания на Луната. Целите на мисията влючват изграждането на научна база върху естествения спътник на Земята до края на 2030 г.

Българи са създали камерите за контрол на мегаракетата “Артемис 1” (видео)

На 25 ноември капсулата Orion ще навлезе в далечната ретроградна орбита на Луната, където ще остане до 1-ви декември. Тогава тя ще се пренасочи обратно към Земята. Orion ще се върне при нас на 11-ти декември.

През 2025 г. се планира да се изпрати и човешки екипаж до Луната с бъдещата мисия Artemis III. Това ще е първият такъв случай след 1972 г. В случай, че мисията е успешна, това ще бъде първото стъпване на жена и цветнокож астронавт на повърхността на Луната.

Видео: НАСА

НАСА показа на живо кадри от доближаването на Orion до Луната

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции