<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=100856" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъж стреля с ...

Нашествие от лисици в София и големите градове. Опасни ли са дивите животни?

24 Септември 2021
1 3060

Нашествие от лисици в София и големите градове. Опасни ли са дивите животни? Отговорът търси “Булевард България”.

Нашествие от лисици в София и големите градове. Опасни ли са дивите животни?
снимка БулФото

Преди няколко дни се появи снимка в социалните мрежи на лисица, забелязана на стълбите пред столичния „Ринг мол“, а няколко човека споделиха видеа, на които се вижда, че диви животни се срещат и на други места.

Във Facebook хората призовават животните да бъдат хранени, но Христина Клисурова от спасителния център за диви животни към организацията “Зелени Балкани” казва, че това е най-грешният ход.

Според нея лесният достъп до храна е именно причината за нашествието на лисици в градовете.

„В малките населени места беше нормално да има лисици, сега навлизат и в големите. Едно от обясненията е, че човекът все повече навлиза в техния дом – дивата природа. Затова някои от животните се адаптират да живеят в близост с хората. Не малка причина е, че намират леснодостъпна храна“, каза Клисурова.

Нашествие от лисици в София и големите градове. Опасни ли са дивите животни?
снимка ‘Булевард България”
Тя допълни, че няма повод за притеснения, защото те не са опасни за хората и не нападат.

Разкриха брутални изтезания над зайци, лисици, чинчили и норки в руски ферми за кожи (видео 18+)

„Имаме случаи, в които хората умишлено хранят лисици. Лисицата свиква с тях и ще продължи да идва.”

Експертът от “Зелени Балкани” обаче предупреди, че в едно малко населено място, където хората отглеждат животни, “тя наистина може да им нанесе вреда”.

По повод твърденията в социалните мрежи, че лисиците могат да пренсят бяс, Христина Клисурова обясни, че по-скоро няма поводи за притеснение.

„Нашият апел винаги е да се ограничи максимум достъпът до храна на тези животни. Ако храните кучета, котки – когато е останала храна, приберете я, а не я оставяйте“, добави Клисурова.

Няколко души във Facebook недоволстват от застрояването край „Ринг мол“. Така човекът е навлязъл в естествената среда на лисиците в подножието на Витоша.

Според Клисурова – сигнали за нашествие на лисици има не само в София, а и във Варна, Плевен, в села край Ловеч и Монтана, край Стара Загора. 

Ако човек се притеснява от присъствието на лисица в района си, може да се обърне към спасителния център на „Зелени Балкани“.

За хората, които използват отрова или капани срещу диви животни, тя каза, че това само може да задълбочи проблема.

„Решението за хората, които се страхуват, е трайно да направят така, че това място да не е предпочитано за лисиците. Казваме им, ако имат двор, да си вземат куче. Така може лисиците да са обезпокоявани и да не се чувстват комфортно“, каза Христина Клисурова.

Нашествие от лисици в София и големите градове. Опасни ли са дивите животни?

Източник: “Булевард България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции