<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=120554" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Първи запис н...

Най-голямото родословно дърво свърза 27 милиона души от цял свят

28 Февруари 2022
0 378

Най-голямото родословно дърво свърза 27 милиона души от цял свят.

Тази нова и рекордно голяма генеалогична мрежа е изградена от учени в Оксфордския университет. Тя предоставя “безпрецедентни детайли”, които ще помогнат да разберем по-добре човешката еволюция, надяват се учените.

Наред с това, надеждите се насочват към разкриването на генезиса на болестите, като се разкрият гентичните обусловености, съобщава Daily Mail.

Най-голямото родословно дърво свърза 27 милиона души от цял свят
Wohns et al

“По същество, ние пресъздаваме геноми на нашите предци и с тяхна помощ формираме огромна мрежа от родства”, каза водещият автор на изследването д-р Антъни Уаийлдър Уонс. 

Най-ранните ни предци още преди Хомо сапиенс са открити на територията на днешен Судан и датират около 1 милион години.

Отпечатъци от 23 000 години пренаписват човешката история на Америка (видео)

Изследването включва общо 3609 индивидуални геномни последователности от 215 популации на съвременни и праисторически хора. В него авторите виждат възможност за картографиране на човешкото генетично разнообразие.

Новият метод е в състояние да поеме огромни количества данни от множество източници по цял свят. Пробите, използвани до момента, са на възраст от 1000 до 100 000 години.

„Едно важно заключение от нашата работа е, че самите хора, които често наричаме „люлката на човечеството“, са имали предци по-назад във времето, чиито потомци са сред нас и днес.“

Най-голямото родословно дърво свърза 27 милиона души от цял свят

Източник: DailyMail

Снимки: Unsplash

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции