<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=121560" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Стинг с посла...

Най-възрастният тенисист в света остава в Украйна, въпреки войната

09 Март 2022
0 254

Най-възрастният тенисист в света отказва да напусне родната си Украйна. Той заяви в интервю, че иска да “оцелее” в ужасяващата война и че “не се страхува от никого”.

Миналата година 97-годишният Леонид Станиславски сбъдна мечтата си, след като се изправи в приятелски мач срещу 21-кратния шампион от Големия шлем Рафаел Надал.

Само четири месеца по-късно обаче светът му се преобръща, когато Русия нахлува в страната му.

Станиславски, който държи рекорда на Гинес за най-възрастен тенисист в света, говори пред Reuters в тези размирни времена.

“Надявам се да доживея до 100 години. Трябва да оцелея в тази ужасяваща ситуация”, казва той и разясни каква е ситуацията за него сега:

“Войната започна на 24 февруари. От 24-ти досега на практика не съм излизал навън. Останах си вкъщи… Имам запаси, хладилникът е пълен. Седя си вкъщи и не ходя никъде”.

“Дъщеря ми Таня е в Полша, иска да ме заведе там. Но аз реших да остана тук. Слухът ми е увреден, затова спя през нощта и не чувам нищо. Снощи имаше бомбардировки, на сутринта отново се чуха сирените за въздушна тревога”, сподели мъжът.

“Никога не съм мислил, че ще ми се наложи да преживея друга, още по-страшна война”

Станиславски е преживял Втората световна война. Работел е като инженер, помагал е за построяването на съветски военни самолети за борба с нацистите.

“Никога не съм мислил, че ще ми се наложи да преживея друга, още по-страшна война, в която умират хора и от двете страни – майки губят децата си, съпруги – синовете и мъжете си.

Какво е това? Каква е ползата от това? В 21-ви век не може да има война. Войната трябва да бъде спряна, трябва да се постигне споразумение”, категоричен е Леонид.

Най-възрастният тенисист в света остава в Украйна, въпреки войната
Reuters

На около 30 години той започнал да играе тенис и да тренира по три пъти седмично.

По думите му, сега спортът е неговият “живот” и се надява войната да бъде прекратена, за да може да продължи да играе и дори евентуално да се яви на следващото световно първенство за възрастни. То ще се проведе във Флорида, САЩ следващия месец.

“Тенисът е моят живот, моята съдба. Играя тенис на сериозно ниво, играл съм в чужбина, участвал съм в световни първенства, в европейски първенства.

Не се страхувам от никого… Надявам се, че войната ще приключи и ще мога да играя тенис. Ако можех да стигна до Полша, щях да играя там. Но реших да си остана вкъщи и да изчакам края на войната”, сподели още 97-годишният мъж.

Най-възрастният тенисист в света остава в Украйна, въпреки войната

Източник и видео: Reuters

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции