<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=110745" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вероятно Covid ...

Не, две саксии с мушкато не пазят от Covid-19

04 Декември 2021
0 638

Материал на Полина Начева от БНР

На 7 ноември (неделя) водещото заглавие на първа страница в български всекидневник е „Две саксии мушкато пазят от Covid“.

В публикацията се казва: „Две саксии с ароматно мушкато могат да ни пазят от ковид и всякакви вируси. За това чудо разказват, учените от Ботаническата градина на БАН. Още по-любопитно е, че в семейството на мушкатото влизат дъхавият здравец и ароматното индрише”. 

Не, две саксии с мушкато не пазят от Covid-19
снимка БНР

В публикацията са цитирани доц. д-р Антоанета Петрова, директор на Ботаническата градина към БАН в София и Ивон Теофилова, която отговаря за колекцията мушката в Ботаническата градина.

Публикацията под една или друга форма е копирана и в редица сайтове и социални медии. Проверка на Екипа за проверка на факти (ЕПФ) на БНР показа, че тя е достигнала до над 118 000 потребители само във Фейсбук.

В публикацията се твърди още, че: “Истинско чудо срещу вируси, бактерии и Ковид идва от най-обикновените представители на ароматните Мушкатови”.

Мнозина потребители са се усъмнили в тези твърдения. Един от тях написа: “Страхотно, но защо ли се разболях като имам 20 мушката! Голям майтап!”

Други обаче са повярвали: “Нищо случайно в природата няма! Пък и щом учените казват! За ваксините вярвате, за мушкатата- защо не!”.

Каква е истината?

Мушкатото не предпазва от Covid-19…

Екипът за проверка на факти на БНР се свърза с директора на Ботаническата градина на БАН в София доц. д-р Антоанета Петрова. Тя категорично отрече твърдението, че мушкатото може да ни предпази от Covid-19. Сподели, че думите ѝ са преиначени, че заглавието в публикацията е извадено от контекста на цялото интервю.

Доц. д-р Антоанета Петрова нарече тази част от публикацията „измишльотина“Тя обаче потвърди други части в статията, като това, че в световен мащаб има увеличено търсене на стайни растения, като добави ,че мушкатата са една от групите, към които се насочват хората, за да се чувстват по-добре в емоционален план, след дълга изолация.

Директорът на Ботаническата градина на БАН в София категорично отрече възможността две саксии мушкато да въздействат върху Covid. Цветето по никакъв начин не лекува инфекцията, посочи още доц. д-р Антоанета Петрова.

Проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на експертния съвет по вирусология при министъра на здравеопазването, също категорично отрече възможността две саксии с мушкато да предпазват от Covid-19.

„Не е възможно каквато и да е миризма, аромат и каквото и да е летливо вещество да навлезе вътре във вируса. Той е добре предпазен, тъй като има обвивка и е проблем да се навлезе в него“, каза тя пред БНР.

Освен това в препоръките за предпазване от заразяване с коронавирус на Европейската агенция по лекарствата, Световната здравна организация, българското Министерство на здравеопазването – никъде не се споменава, че ароматерапията или наличието на определен вид цветя вкъщи може да предотврати заразяване с Covid-19.

Заключение

Твърдението „Две саксии мушкато пазят от Ковид“ е невярно.

Но с оглед на:

  • твърдението и публикацията се появяват в неделен брой на всекидневник, когато по принцип се търсят по-леки четива,
  • финансовите трудности, които изпитват вестниците в последните години,
  • факта, че под това заглавие подробно е разказано за изложбата с колекция от растения и цветя на Ботаническата градина на БАН, включително с полезна и интересна информация за различни видове,

правилната оценка е КЛИКБЕЙТ.

КЛИКБЕЙТ е твърдение, което звучи сензационно и цели привличане на вниманието на аудиторията с финансова цел или за повече четения, но фактически няма аргументация в последващия текст.

Ваксинация, а не мушкато предпазва от Covid-19

Проф. Радка Аргирова каза, че единственото нещо, което може да ни предпази от коронавируса, са ваксините.

„Завършеният ваксинационен курс е от ключово значение за защита срещу тежко протичане на Covid-19, включително заболяване, причинено от Делта варианта на вируса“, се казва в последната информация на Европейската агенция по лекарствата.

Не, две саксии с мушкато не пазят от Covid-19
REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Световната здравна организация (СЗО) посочва, че ваксинацията и спазването на мерките са единствените начини за предотвратяване на заразяване с коронавирус. В препоръките се казва, че носенето на маска, която покрива носа, устата и брадичката, миенето на ръцете и спазването на физическа дистанция са мерките, които могат да предпазят от заразяване.

Българското Министерство на здравеопазването и сайтът coronavirus.bg също дават препоръки за предотвратяване на инфекцията от Covid-19. Те също включват хигиена, дезинфекция, физическа дистанция и носене на маска./p>

Трябва да се има предвид обаче, че ваксинацията срещу Covid-19 не е панацея срещу заразяване или заболяване. Тя обаче намалява тези вероятности и допринася за по-лекото протичане на болестта.

В едно от последните съобщения на СЗО Европа (от 23 ноември) се посочва, че се увеличават доказателствата за намаляване на връзката между защитата, която дават ваксините, и лекото протичане на болестта. Затова СЗО препоръчва бустерната доза за най-уязвимите групи, включително с компрометиран имунитет, да стане приоритет. Както и да се спазват другите лични предпазни мерки.

Не, две саксии с мушкато не пазят от Covid-19

Източник: БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции