<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=140141" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Какво се дого...

“Не наказва САЩ, а света”: Пекин прекратява сътрудничеството си с Вашингтон в редица области

06 Август 2022
0 2382

Пекин ще прекрати сътрудничеството си с Вашингтон по редица въпроси, включително такива в областта на военната сигурност и климата. Решението е взето в отговор на визитата на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван по-рано тази седмица, пише Булевард България.

Китай наложи санкции на Нанси Пелоси, продължават военните учения около Тайван (видео)

Държавният секретар Антъни Блинкен обвини Китай, че спирането на ключовите комуникационни канали със САЩ е “безотговорна стъпка”. И посочи, че страната все повече преминава към използване на сила по въпроса за Тайван.

Междувременно военните учения около самоуправляващия се остров, който Пекин счита за част от своята суверенна територия, продължават.

Блинкен посочи сътрудничеството в областта на климатичните промени като ключово и каза, че прекратяването му “не наказва Съединените щати, а света”.

И допълни: “Най-големият излъчвател на въглероден диоксид в света сега отказва да се ангажира с борбата с климатичната криза”. По думите му, изстрелването на балистични ракети в близост до Тайван е опасно и дестабилизиращо действие.

Продължителна, кървава и много скъпа: Какви ще са последствията от евентуална война между Китай и Тайван

&#8220;Не наказва САЩ, а света&#8221;: Пекин прекратява сътрудничеството си с Вашингтон в редица области
iStock

“Това, което се случва с Тайванския проток, засяга целия регион. В много отношения то засяга целия свят, тъй като протокът, подобно на Южнокитайско море, е критичен воден път”, категоричен е държавният секретар на САЩ. Той отбеляза, че почти половината от световния контейнерен флот и близо 90% от най-големите кораби в света преминават през него.

Антъни Блинкен заяви още, че САЩ не искат да ескалират ситуацията и смятат, че диалогът е “много важен елемент от това”.

Китай прекратява сътрудничеството си със САЩ в редица области

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции