<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=138397" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Шефът на МИ-6: ...

Необичаен артефакт е открит на конфискувана яхта на руски олигарх

22 Юли 2022
0 545

Необичаен артефакт е открит на конфискувана яхта на руски олигарх.

Властите са намерили предполагаемо яйце на Фаберже на борда на 106-метрова яхта на руски милиардер.

Суперяхтата „Амадея“, на стойност 300 милиона долара, е конфискувана край остров Фиджи и предадена на САЩ след съдебна битка, свързана с доказване на това кой е нейният собственик.

САЩ конфискува суперяхтата на деветия най-богат руснак

Необичаен артефакт е открит на конфискувана яхта на руски олигарх

САЩ твърдят, че яхтата е собственост на руския олигарх Сюлейман Керимов, който е обект на международни санкции заради предполагаеми връзки с руския президент Владимир Путин.

12,9 милиарда долара е приблизителната нетна стойност на Керимов и семейството му. Той притежава 76% в Polyus, най-големият производител на злато в Русия.

Активи на стойност милиарди долари бяха конфискувани по света след наложените санкции, въведени заради нахлуването на Москва в Украйна.

Процедурите обаче се затрудняват поради неясната собственост на активите, особено на яхти и самолети. Такъв е бил случаят и с „Амадея“, за която се е твърдяло, че е собственост на друг олигарх – Едуард Худайнатов, който не е сред санкционираните.

Другата война на Путин – културното наследство на Украйна

Необичаен артефакт е открит на конфискувана яхта на руски олигарх

Ако е истинско, яйцето ще бъде едно от последните открити и ще струва милиони.

Бижутерийните изделия с формата на яйце са изработени от Петер Карл Фаберже и неговата компания за руските царе и частни колекционери в периода 1885 – 1917 година. Създадени са само няколко десетки. Най-известни са „императорските“, направени по поръчка на цар Александър III и Николай II като великденски подарък за техните съпруги и майка.

Източник: bTV

Снимки и видео: iStock

Необичаен артефакт е открит на конфискувана яхта на руски олигарх

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции