<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=103282" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отбелязахме ...

МВФ: Неуспех при справяне с пандемията ще коства 5,3 трилиона долара на световната икономика

13 Октомври 2021
0 107

Неуспех при справяне с пандемията ще коства 5,3 трилиона долара на световната икономика според Международния валутен фонд (МВФ), съобщава БНР.

Байдън: Неваксинираните американци са заплаха за икономиката (видео)

Неуспех при справяне с пандемията ще коства 5,3 трилиона долара на световната икономика според МВФ

“Последните събития направиха напълно ясно да се разбере, че всички сме заедно в това. Пандемията не е приключила където и да било, докато не приключи навсякъде“. Това каза главният икономист на МВФ Джита Гопинат след представянето на доклад на фонда за за перспективите за световната икономика.

Според Гопинат глобалната общност трябва да увеличи усилията си за осигуряване на справедлив достъп до ваксини за всяка страна, да преодолее колебанията относно Covid ваксинацията там, където има адекватни доставки на ваксини, както и да осигури по-добри икономически перспективи за всички.

Ускоряването на ваксинацията в световен план остава най-важният политически приоритет, посочи МВФ. Този приоритет е последван от настояване за широко разпространени тестове и инвестиции в терапевтични средства.

Икономиките по света сега са разделени на два лагера: тези с достъп или без достъп до Covid ваксини.

По-малко от 5% от населението в развиващите се страни с ниски доходи са напълно ваксинирани в сравнение с около 58% в най-богатите икономики.

МВФ прогнозира, че развиващите се пазарни икономики ще получат по-голям достъп до ваксини през 2022 г., докато някои от най-бедните държави ще трябва да изчакат до 2023 г.

Фондът също така очаква хоспитализациите и смъртните случаи заради Covid-19 да намелят навсякъде по света до края на 2022 г.

Неуспех при справяне с пандемията ще коства 5,3 трилиона долара на световната икономика

Източник: БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции