<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=120212" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ергени, разво...

Невероятно видео показва какво е да си в сърцето на ураган (видео)

24 Февруари 2022
0 367

Невероятно видео показва какво е да си в сърцето на ураган.

Българите под ракетна заплаха: Свидетелски разкази за атаките в Украйна (видео)

Невероятно видео показва какво е да си в сърцето на ураган (видео)

Човек рядко получава шанса да надникне в сърцето на ураган. Но тези нови драматични кадри, дело на Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), ни предоставят именно тази възможност.

Видеото е заснето в сърцевината на урагана Сам (четвърта категория) на 30 септември 2021 г. от дрон. Безекипажният надводен апарат е трябвало да пребори ветрове със скорост 193 км/ч и вълни, достигащи цели 15 метра, казват от NOAA.

Дронът може да работи и да записва и в най-бурните условия.

„Saildrone отива на места, които никое друго превозно средство не е достигало – директно в окото на урагана. Той събира данни, които ще променят разбиранията ни за тези мощни бури.“ Това казва основателят и изпълнителен директор на Saildrone Ричард Дженкинс.

“След като покори Северния ледовит океан и Южния океан, ураганите бяха последния тест за издръжливост, който Saildrone трябваше да преодолее. Горди сме, че създадохме превозно средство, способно да работи и в най-екстремните времеви условия на Земята.“

Saildrone Explorer SD 1045 е дълъг едва 7 метра и е снабден с метеорологични и океанографски сензори, с помощта на които събира данни, както и с микрофони и камери. Той се захранва от слънчевата светлина и вятъра и използва машинно обучение, за да анализира въпросните данни.

Дронът се управлява от човек чрез сателитна връзка и може да оцелее над един година в морето. В момента в Атлантическия океан има пет подобни автономни устройства. И всички те са прекарали общо 13 000 дни сред вълните и са изминали над 500 000 морски мили.

Що се отнася до урагана Сам, това бе най-продължителния и интензивен ураган за 2021 г. в Атлантическия океан. За щастие, не достигна до бреговете и в момента на създаването на този материал спадна до буря от втора категория.

За в бъдеще същата технология би могла да се използва за проследяването на прогреса на ураганите и предоставя ранни предупреждения за развитието им, което от своя страна ще спомогне за спасяването на стотици животи.

Невероятно видео показва какво е да си в сърцето на ураган (видео)

Източник: сп. “Обекти”Science Alert

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции