<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=208314" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Речникът на К...

Нидерландия иска нова проверка на България за Шенген

20 Ноември 2023
0 61

Нидерландия иска нова проверка на България за Шенген. Страната официално е поискала от Европейската комисия допълнителна мисия за установяване на факти в България. Тя е свързана с ветото на кралството върху присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство, на което се противопоставя и Австрия, информира БНР.

За искането на тази мисия преди повече от месец съобщи министърът на миграцията на Нидерландия Ерик ван дер Бург, а по-късно и служебният премиер Марк Рюте. Той изрично подчерта, че очаква от ЕК обективен, а не “подсладен доклад” за върховенството на закона.

Ето кога Нидерландия може да вдигне ветото за Шенген (видео)

Нидерландия иска нова проверка на България за Шенген

От Комисията заявиха за пореден път, че България и Румъния изпълняват изискванията за пълноправно членство в Шенген. И напълно го подкрепят.

Комисията ще продължи да помага за диалога между засегнатите страни членки, за да гарантира, че решение ще бъде взето възможно най-бързо, включително чрез организиране на мисия за установяване на факти“, казаха още оттам.

В сряда в Нидерландия предстоят предсрочни парламентарни избори.

Според проучванията фаворит е партията “Нов социален договор”, оглавявана от Питер Омтзихт. Тя е дясноцентристка и макар да е част от Европейската народна партия се противопоставя на бъдещето разширяване на ЕС. „За Омтзихт приоритетите са вътрешнополитически. Едва ли може да очаквате положително решение за Шенген“, заяви за “Хоризонт” евродепутатката София ин’т Велд от “Обнови Европа”.

Не е ясно каква ще бъде позицията на Християндемократическия апел. Според проучванията тя е много близо до “Нов социален договор”, каза Йерун Ленарс, който е неин член и евродепутат от ЕНП. Нидерландските евродепутати от тази политическа група промениха позицията си и вече подкрепят влизането на България. Но решението зависи от това какво ще реши партията в Нидерландия.

Нидерландия иска нова проверка на България за Шенген

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции