<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150563" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Повече прозр...

Нидерландия обмисля да ни даде F-16, ако изпратим МиГ-29 на Украйна

11 Ноември 2022
0 383

Нидерландия обмисля да ни даде F-16, ако изпратим МиГ-29 на Украйна. Това става ясно от нидерландското списание EW Magazine. Правителството на страната допуска да прехвърли някои от излишните си F-16 на съюзници от НАТО от Източна Европа, които предоставят своите МиГ-29 на Украйна. Един от главните кандидати би била България, пише СЕГА.

България има интерес от наемането на ескадрила западни изтребители, за да осигури въздушната си отбрана до 2025 г. Тогава се очаква да пристигнат първите осем F-16 Блок 70 изтребители, които правителството поръча. София планира да приземи остарелите си МиГ-29 от следващата година.

Купуваме още 8 изтребителя F-16

Според нидерландското издание отговорните лица са били тактично информирани за възможната размяна. За да се случи това обаче, Вашингтон трябва да даде своето одобрение.

Ивайло Мирчев от “Демократична България” коментира възможността за замяната във Facebook профила си.

Миналата седмица, на 3-ти ноември, българският парламент прие решение да предостави оръжие на Украйна.

САЩ обявиха датата за доставка на F-16 за България
F-16
Голямото чудене

Премиерът на Словакия обяви в началото на юли, че възнамерява да дари 12 МиГ-29 на украинските въоръжени сили. В замяна, Чешката република ще поемат охраната на словашкото въздушно пространство. Подобна договорка бе постигната и с Полша в началото на май. Тогава полският министър на отбраната обеща на словашкия си колега, че в случай, че Словакия дари остарелите си изтребители на Украйна, Полша ще поеме защитата на словашкото въздушно пространство. В момента няма информация дали прехвърлянето е осъществено. Ясно е обаче, че резервните части от източноевропейските страни допринасят за поддръжката на украинските МиГ-29 в движение.

Нидерландия обмисля да ни даде F-16, ако изпратим МиГ-29 на Украйна
МиГ-29

Разликите между F-16 и МиГ 29. Какво казва първият обучен пилот за американските машини (видео)

През август служебният военен министър Димитър Стоянов започна преговори с Полша. Той искаше българските МиГ-29 останат по-дълго време част от българските ВВС. Предложение към Министерството на отбраната бе отправено. То предвиждаше сключване на договор с полските военноремонтни предприятия за поддръжката на МиГ-29, за да останат машините годни до 2025-2026 г.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции