<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=137513" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: И от "Възражд...

Никола Минчев: Дали отиваме към предсрочни избори зависи от президента (видео)

16 Юли 2022
0 285

Никола Минчев: Дали отиваме към предсрочни избори зависи от президента. Важно е на кого ще даде третият мандат за съставяне на правителство.

Това заяви бившият председател на Народното събрание Никола Минчев от “Продължаваме промяната” в “Панорама”.

Гунчева показа чат, според който Костадинов е готов да вземе заем, за да плати автобуси за митинги

Никола Минчев: Дали отиваме към предсрочни избори зависи от президента (видео)

“Ако го връчи на ДПС или “Възраждане”, очевидно вървим натам. С някоя от другите политически групи, шансът да се започнат разговори са съставяне на кабинет е налице.”

“Ще положим всички усилия за да има кабинет в рамките на този парламент, тъй като си даваме сметка, че най-важното в момента е да има и работещ парламент”, каза още Минчев.

Въпросите

На въпрос възможни ли са разговори с “Има такъв народ”, ако те получат третия мандат, Минчев уточни:

“Ако го връчи на БСП или “Демократична България”. Ако го връчи на ИТН, мисля, че разговори директно между ПП и ИТН са много лимитирани с оглед случилото се през последните месеци.”

На въпрос дали е готов да управлява, ако ПП го излъчат за премиер, Минчев отговори:

“Това би било решение на Продължаваме промяната”. Ако всички вземем това решение, аз няма да избягам от отговорност.”

Важното за “Продължаваме промяната” не са министерските постове, а програмата, подчерта бившият председател на НС.

“Още в рамките на първия мандат предвидихме една управленска и една законодателна програма за следващите 6 месеца, които са припознати от БСП и ДБ. Ако можем да се обедини около тази програма, тогава вече може да дойде разговорът и за конкретните постове.”

В близко бъдеще

Бъдещи избори не са план за събиране с ГЕРБ, а евентуален изход, ако в този парламент не може да се сформира мнозинство, което да застане зад сериозни реформи. Това каза Никола Минчев. Той заяви, че нито е участвал в разговори с америакнското посолство, нито пък е усетил натиск за съмвестно управление на ПП и ГЕРБ. Подчерта, че пред страната има много важни задачи.

“Няма да останем в студена зима. България ще се справи със зимата по същия начин, по който и цяла Европа.”

“Продължаваме промяната” не са водили разговори с “Демократична България” за общо явяване на избори. За да се вземе подобно решение, трябва се направи анализ на база социология и това дали такова обединение ще доведе до по-висок сборен резултат, коментира депутатът.

Свалянето от председателския пост в парламента не ме отчая в никакъв случай, каза още Никола Минчев:

“И преди да бъда свален, и след това, съм получавал добри думи за работата си, включително от опозицията. Това ми показва, че в българската политика, ако трябва да се извършва определено действие, подобна оценка няма значение. Това трябва да се промени.”

Никола Минчев: Дали отиваме към предсрочни избори зависи от президента (видео)

Източник: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции