<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=103191" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Преводачът, п...

Баневи осъдиха България в Европейския съд за близо 20 хиляди евро заради изказване на Гешев

12 Октомври 2021
2 3534

Семейство Баневи осъдиха България в Страсбург заради изказване на сегашния главния прокурор Иван Гешев, съобщава Dir.bg.

снимка БулФото

Европейският съд по правата на човека постанови да им бъде платено обезщетение от близо 20 000 евро – 7800 евро за Банев, 6000 евро за съпругата му и 6000 евро за съдебните разноски.

Според съда е нарушена презумпцията за невиновност с коментари на Иван Гешев, тогавашен шеф на спецпрокуратурата, и наблюдаващия прокурор по делото Мария Дойчева. Също така е нарушено правото им на свобода и сигурност, а при задържането им е нарушен чл. 5, §3 от ЕКПЧ.

Николай и Евгения Баневи са с обвинения за участие в организирана престъпна група. Двамата бяха арестувани в Ница на 26 октомври 2018 г., преди да се качат на самолета за България.

Баневи съдят прокуратурата за 10 млн. лева за незаконно задържане

Банев пледира, че задържането е било незаконно и прекалено дълго и че той не е имал ефективно средство на защита срещу това.

Съдът в Страсбург отбелязва, че той е под домашен арест от 19 май 2021 г. и тази мярка продължава и до днес. Следователно задържането му продължава почти 2 години и 9 месеца.

снимка БулФото

“Тази продължителност на задържането е тревожна”, заявява ЕСПЧ и подчертава, че българските власти е трябвало да дадат особено силни аргументи, за да задържане за толкова дълъг период.

Европейската правова инсттуция допълни още, че след 2 декември 2020 г. националните съдилища не са стъпили на достатъчни относими основания за продължаването на задържането на Банев.

Баневи

В жалбата на ищецът е обърнато особено внимание на кадрите, заснети и излъчени от МВР при претърсването и изземването от дома му, както и коментарът за тях, направен от тогавашния зам.-главен прокурор и шеф на Специализираната прокуратура (СП) Иван Гешев.

снимка БулФото

На 28 октомври 2018 г. МВР разпространи снимки на луксозния интериор от дома на Баневи, множество лични вещи и бижута. Тогава зам.-главният прокурор каза, че “тези неща са парите на работниците” от предприятията, които Баневи са приватизирали и “обезкостили”.

Защитата твърди пред ЕСПЧ, че сами по себе си кадрите не са позорящи, а злепоставящ е коментарът на Гешев.

Николай и Евгения Баневи осъдиха България в Европейския съд за близо 20 хиляди евро, след изказване на Гешев

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • VladiLovech

    15 Октомври 2021

    Ама за двете кметици съдилището в Страсбург нищо. Както и на мен де. Не ми разгледаха жалбата понеже била неграмотно написана и то за пореден път.

Реакции