<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=104393" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Има опашки за...

Нова промяна в мерките: Ще се издава сертификат и след първа игла, срокът за преболедували се удължава (видео)

21 Октомври 2021
0 11962

Нова промяна в мерките: Ще се издава сертификат и след първа игла, срокът за преболедували се удължава

Зеленият сертификат на преболедувалите Covid-19 ще стане със срок на валидност от 12 месеца. Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг.

Експерти по инфекциозни болести, епидемиология и клинична имунология са подкрепили удължаване на срока от сегашните 6 месеца, като се очаква всички становища официално да бъдат събрани днес. Това удължаване обаче ще важи единствено на територията на България, тъй като в ЕС валидността на сертификата за преболедували е 6 месеца.

“Искат да ми вземат свободата”: кой иска да ти я вземе и какво ще я прави?

Има и промяна при ваксинираните – вече документът при получаване на първа доза от двудозов препарат ще дава свободен достъп в рамките на месец до втората доза и издаването на сертификата.

Нова промяна в мерките: Ще се издава сертификат и след първа игла, срокът за преболедували се удължава

“Повечето хора се насочиха към ваксината, която се прилага еднократно. Тъй като това е административно предизвикан избор, решихме за нуждите на нашия противоепидемичен срок при поставянето на първа доза от двудозовите ваксини също да се издава документ, който да е валиден като сертификат в рамките на 1 месец до поставянето на втора доза. Т.е. ако сте си поставили първата доза от еднодозовата ваксина, той ще ви служи, за да посещавате местата, на които се изисква”, каза той.

Нова промяна в мерките: Ще се издава сертификат и след първа игла, срокът за преболедували се удължава
Още за мерките

“До понеделник, включително и неделя, при проверка на РЗИ при установяване на нарушение ще се издава само предписание за такова”, обяви зам.-министърът Александър Златанов.

„До тогава няма да се налагат глоби. Ако има наложени, те ще се отменят. Това е гратисен период, за да се тества системата. Другото, което решихме, с оглед да подпомогнем въвеждането и спазването на мерките, ще предоставяме безплатни антигенни тестове. Целта е да могат служителите да се възползват от тях преди работа”, каза още той.

Тези с отрицателен тест ще отиват на работа, а тези с положителен – ще бъдат карантинирани.

Тестове ще бъдат предоставени и до всички лаборатории в страната от РЗИ, чрез обвързване на договор. В него ще бъде записана пределна цена за всички. Тази цена не е договорена още, но ще стане в рамките на деня.

Относно държавната администрация здравният министър обяви, че се обмисля хората, които са на гише и обслужват граждани да бъдат ваксинирани. „Там да се създаде условие за чиста среда, защото те работят с хора. Там е мястото, където ако се прекъсне веригата, ще се прекъсне процесът на разпространение”, обясни д-р Кацаров.

Нова промяна в мерките: Ще се издава сертификат и след първа игла, срокът за преболедували се удължава

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции