<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=109695" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В Гърция иска...

Нови Covid заповеди влизат в сила от 1 декември (видео)

26 Ноември 2021
0 6106

Нови Covid заповеди влизат в сила от 1 декември.

Причината е удължаването на епидемичната обстановка в страната от началото на следващия месец до 31 март. Промените са свързани основно с връщането на децата в клас. Целта – провеждането на пълноценна учебна дейност.

Здравният министър Стойчо Кацаров посочи, че се допуска възможност за извънкласно и дуално обучение, което в момента е ограничено. То вече ще може да се извършва извън рамките на училището.

Нови Covid заповеди влизат в сила от 1 декември
Снимка: БулФото

„Условието за наличие на сертификат и безопасна среда – не се променя. Децата, които имат допълнителни дейности, не е нужно да се тестват повторно“, допълни Кацаров.

Досега на МОН са осигурени 1 млн. броя щадящи тестове, предстои днес да бъдат снабдени с още толкова, като има обявена обществена поръчка за още 2,5 млн. теста.

МОН осигурява средства за тестове за учениците от 1 до 12 клас до края на годината

Според МЗ, тези бройки ще стигнат, за да се върнат в клас всички ученици до края на календарната година. Кацаров уточни, че зависи от образователното министерство кога ще бъде издадена заповедта за връщането на учениците от 5. до 12. клас в присъствено обучение.

Къде се изисква, как се получава, кой го проверява? Въпроси и отговори за зеления сертификат

Другите промени засягат граничния контрол – от 1 декември хората без зелен сертификат, влизащи у нас, ще се освобождават от карантина с тест, направен след 72 ч. от идването им на наша територия, а не до 24 ч., както беше досега.

Европа се затваря по спешност заради новия вариант на Covid-19

За новия вариант на Covid-19 от Южна Африка, Кацаров заяви, че са взети мерки – забранено е да се влиза у нас на пътуващите оттам. Относно българските граждани, идващи от ЮАР – те ще се поставят под задължителна карантина. А след изтичането ѝ всеки от тях ще бъде задължително тестван.

Нови Covid заповеди влизат в сила от 1 декември

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции